Kína és Argentína a kétoldalú stratégiai partnerkapcsolat elmélyítéséről állapodott meg

Külföld, 2022.02.06

Kína és Argentína a kétoldalú stratégiai partnerkapcsolat elmélyítéséről állapodott meg vasárnap - derült ki abból a közös nyilatkozatból, amelyet Hszi Csin-ping kínai elnök és Alberto Fernandez argentin elnök pekingi találkozóját követően adtak ki vasárnap.

A közlemény szerint a két ország kormányzata szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy Argentína bekapcsolódna az "Egy övezet, egy út" elnevezésű, kínai kezdeményezésű, globális gazdasági-infrastrukturális kezdeményezés égisze alatt folytatott együttműködésbe.

A két elnök találkozóján a felek megerősítették egymást kölcsönös támogatásukról a szuverén érdekeiket illető ügyekben: Argentína változatlanul kiáll az "egy Kína" elve mellett, Kína pedig támogatja Argentína követelését, miszerint teljes szuverenitást kíván gyakorolni a Falkland-szigetek (spanyol nevén: Malvinas-szigetek) fölött. Peking a tárgyalások folytatását pártolja a szigetek feletti vita békés, az ENSZ megfelelő határozataihoz illeszkedő rendezésére.

Argentína 1982-ben mintegy két hónapon át tartó háborút folytatott az Egyesült Királysággal a Falkland-szigetekért, az összecsapások végül argentin kapitulációval értek véget.

Hszi és Fernandez vasárnap továbbá a kétoldalú kereskedelem és befektetések előmozdításáról is egyeztetett, és a felek több együttműködési megállapodást írtak alá, egyebek mellett a "zöld" fejlesztések, a digitális gazdaság, az űrkutatás, a tudományos és technológiai innováció, valamint az oktatás és a mezőgazdaság területein.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!