Kína, Pakisztán és Afganisztán a külföldi csapatok rendezett kivonulását szorgalmazza Afganisztánból

Külföld, 2021.06.04

Az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok rendezett kivonását szorgalmazta Kína, Pakisztán és Afganisztán, miután a három ország külügyminiszterei csütörtökön videokapcsolaton keresztül egyeztettek - derül ki a kínai külügyminisztérium honlapján pénteken nyilvánosságra hozott közleményből.

Vang Ji kínai, Mohammad Hanif Atmar afgán és Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter az afgán konfliktus békés megoldásának fontosságát hangsúlyozva arra szólítottak fel minden felet az országban, hogy mielőbb hirdessenek átfogó tűzszünetet, és vessenek véget az értelmetlen erőszaknak. A három külügyminiszter az afgán kormány és a tálibok közötti tárgyalásokhoz szükséges feltételek megteremtését szorgalmazta.

Úgy vélekedtek, hogy a külföldi csapatok kivonása összetett hatással lehet az afganisztáni béke megteremtésére, ugyanakkor lehetőséget teremt az országnak és a régiónak saját kezébe venni az ország és a nemzet sorsát. Aláhúzták: a külföldi erők kivonását felelős módon kell levezényelni, megelőzve a helyzet elmérgesedését.

A három ország külügyi tárcáinak vezetői az ENSZ Biztonsági Tanácsa idevonatkozó határozatának betartása mellett tették le voksukat, amely az afganisztáni béke biztosítását célozza, hozzátéve, hogy várakozással tekintenek a tálibok visszatérésére az afganisztáni politika fővonalába. Hangsúlyozták: nem támogatják egy kényszer útján megalakított kormányzat felállítását.

Kína és Pakisztán megerősítette, hogy támogatják Afganisztán békés újjáépítését, és készek bővíteni gazdasági és kereskedelmi kapcsolataikat Kabullal.

A három fél megállapodott abban is, hogy további módokat keresnek a háromoldalú együttműködésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!