Kína szankciókkal sújtja a tajvani fegyvereladásban részt vevő amerikai cégeket

Külföld, 2020.10.26

Kína szankciókkal sújtja a tajvani fegyvereladásban részt vevő amerikai cégeket - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő.

A szankciók egyebek mellett a Boeing és a Lockheed Martin repülőgépgyártókra, valamint a Raytheon védelmi- és légiberendezés-gyártóra vonatkoznak.

A szóvivő hozzátette: szankcionálni fogják a fegyvereladáshoz számottevően hozzájáruló más amerikai entitásokat és magánszemélyeket is.

Peking már a múlt héten kilátásba helyezte, hogy az ország nemzeti érdekeinek védelmében megteszi a szükséges lépéseket, illetve tiltakozását fejezte ki a fegyvereladás terve ellen. Felszólította továbbá az amerikai vezetést, hogy szakítsa meg katonai kapcsolatait Tajvannal.

Washington október 21-én hagyta jóvá azt a tervet, amely alapján az Egyesült Államok 1,8 milliárd dollár értékben adna el rakétákat, manőverező robotrepülőgépeket és tüzérségi fegyvereket Tajvannak.

Az egyre feszültebb amerikai-kínai kapcsolatok kereszttüzében az elmúlt hónapokban két magas rangú amerikai tisztségviselő - Alex Azar egészségügyi miniszter és Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős külügyi államtitkár - látogatott a Kína által sajátjának tekintett szigetre, Peking heves ellenkezését váltva ki. Az amerikai kormány 41 évvel ezelőtt azért szakította meg hivatalos diplomáciai kapcsolatait a tajvani vezetéssel, hogy az ne álljon a Kínai Népköztársasággal folytatott kapcsolatai útjába, de azóta is igyekszik nem hivatalos eszközökkel támogatni Tajvan status quojának fenntartását.

Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven elnök vezette kormány elutasította az egy-Kína elvét magában foglaló 1992-es egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapjának tekint. A kínai kormány azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!