Kína szerint az amerikai külügyminiszter megalapozatlan nyomásgyakorlást alkalmaz a hongkongi kormányzattal szemben

Külföld, 2020.05.21

Kína szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, valamint további amerikai politikusok megalapozatlan nyomásgyakorlást alkalmaznak a hongkongi kormányzattal szemben - derült ki a kínai külügyminisztérium hongkongi képviseleti irodájának internetes oldalán csütörtökön megjelent közleményből.

Az iroda szóvivőjének tulajdonított közleményben foglaltak szerint miközben a pekingi és a hongkongi kormányzat éppen azon fáradozik, hogy Hongkongban visszaszorítsa az új koronavírus-járványt és újraindítsa a gazdaságot, amerikai politikusok a hongkongi törvényhozó testületeket és hatóságokat kritizálják, és megpróbálják pozitív színben feltüntetni a városban zavart keltő, Kína-ellenes szélsőségesek törvényszegéseit. A szóvivő úgy fogalmazott: Pompeo a "hongkongi emberi jogokról és demokráciáról" szóló amerikai törvényt felhasználva nyíltan zsarolja a különleges közigazgatási státusszal bíró terület kormányzatát, és leplezetlenül beavatkozik Hongkong és Kína belügyeibe. A közleményben továbbá arra figyelmezteti az amerikai külügyminisztert, hogy Kína megvédi az ország szuverenitását, biztonságát, valamint fejlődésének érdekeit, továbbá ragaszkodik az egy Kína elvéhez.

A tavaly elfogadott amerikai törvény alapján Washingtonnak a hónap végégig kell elbírálnia, hogy Hongkong autonóm jogai megfelelő mértékben garantáltak-e ahhoz, hogy a város továbbra is rendelkezhessen az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelem és befektetések terén szerzett előnyökkel.

Pompeo egy szerdai interjúban úgy nyilatkozott: az elmúlt hetekben a hongkongi demokratapárti aktivistákkal szemben tanúsított szigorú fellépés megnehezíti annak megítélését, hogy Hongkong kellően független-e Pekingtől. Az amerikai külügyminiszter még május 6-án bejelentette, hogy elhalasztja a Hongkong autonómiájáról szóló jelentést annak érdekében, hogy az kitérhessen a Peking által a pénteken kezdődő parlamenti ülés idejére tervezett lépésekre is.

Egy vasárnapi interjúban pedig Pompeo arról beszélt, hogy Kína a Hongkongban dolgozó amerikai újságírók munkájának megzavarásával fenyegetőzött.

Az új koronavírus-járvány kapcsán az elmúlt hetekben rendkívül kiéleződtek a feszültségek Peking és Washington között. Donald Trump amerikai elnök a kínai vezetést teszi felelőssé a világjárvány kialakulásáért, valamint a pandémia okozta gazdasági károkért. Peking szerint az amerikai vezetés a bűnbakkereséssel igyekszik elterelni a figyelmet saját, a járvány kezelésében tanúsított hiányosságairól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!