Kína visszautasítja azt az amerikai jelentést, amely szerint nem járul hozzá a világkereskedelemi rendszerhez

Külföld, 2024.02.26

Peking hétfőn elutasította azt az amerikai kormányzati jelentést, amely tagadja Kína érdemi hozzájárulását a multilaterális kereskedelmi rendszerhez és a világgazdasághoz annak ellenére, hogy már két évtizeddel ezelőtt csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

A kínai kereskedelmi minisztérium arra reagálva adott ki közleményt, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi képviselete az amerikai kongresszushoz nemrégiben eljuttatott jelentésében bírálatokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy Peking mennyire tesz eleget a WTO-megállapodásokban rögzített kötelezettségeinek.

A pekingi közleményben azt írták, hogy Kína a WTO legnagyobb fejlődő tagjaként mindig is határozottan támogatta a többoldalú kereskedelmi rendszert, a gyakorlatban is alkalmazta a multilateralizmust, és tisztességesen teljesítette WTO-kötelezettségeit.

"Az ország folyamatosan fejlesztette piacgazdasági intézményeit és jogrendszerét a nemzeti adottságai alapján, kiterjesztette a magas szintű intézményi nyitást, teljes mértékben és intenzíven részt vett a WTO reformjában, továbbá aktívan segítette más fejlődő országok, különösen a legkevésbé fejlett országok beilleszkedését a multilaterális kereskedelmi rendszerbe" - közölte a minisztérium.

Hozzátette: az amerikai fél eltorzította az elért eredményeket, alaptalan vádakat fogalmazott meg Kína gazdasági és kereskedelmi politikájával kapcsolatban, továbbá "egyoldalú kereskedelmi megfélemlítést folytatott diszkriminatív iparpolitikával", megzavarva a globális ipari és ellátási láncokat, és súlyosan befolyásolva a nemzetközi kereskedelmi rendet és a WTO-tagok közös érdekeit.

A minisztérium felszólította az amerikai felet, hogy mielőbb "korrigálja rossz cselekedeteit", tartsa be a WTO szabályait és kötelezettségvállalásait Kínával és más tagokkal együttműködve, hogy "a szabályokon alapuló többoldalú kereskedelmi rendszert közösen fenntarthassák".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!