Kínai elnök: fontos lenne előrelépni az Ausztráliával való stratégiai kapcsolatokban

Külföld, 2023.11.06

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn megbeszélést folytatott Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel Pekingben - közölte a kínai állami média.

Hszi Csin-ping kínai elnök a találkozó alkalmával kijelentette, hogy az Ausztráliával való "egészséges és stabil" kapcsolat mindkét ország érdekeit szolgálja, és fontos, hogy a stratégiai kapcsolatokban előrelépjenek.

"Kína kölcsönös előnyöket akar" - mondta Hszi az ausztrál miniszterelnöknek, aki 2016 óta az első ausztrál vezető, aki Pekingbe látogatott, miután 2017-től megromlottak az ausztrál-kínai kapcsolatok egy sor nézeteltérés és kérdés miatt, amelyekre Kína 2020-ban különféle - az ausztrál borra, árpára és szénre vonatkozó - szankciókkal reagált.

Megnyitó beszédében Hszi kijelentette: örömmel látja, hogy a kínai-ausztrál kapcsolatok "a javulás és fejlődés helyes útjára léptek", hozzátéve, hogy a stabil kapcsolatok "országaink és népeink közös érdekeit szolgálják".

Albanese tavaly májusi hivatalba lépése után lépéseket tett a kapcsolatok stabilizálására, így tavaly novemberben találkozott Hszivel a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-csoport indonéziai csúcstalálkozóján, ezt követően pedig Kína megkezdte a kereskedelmi korlátok csökkentését.

"A két ország közötti erős kapcsolat a jövőben is hasznos lesz (.) a kommunikációból pedig megértés születik" - válaszolta Albanese a kínai elnöknek az ausztrál miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint.

"A két ország közötti kereskedelem számos akadályát már megszüntették, és máris jelentős fellendülés tapasztalható" - mondta Albanese hétfőn újságíróknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!