Kínai elnök: nem szabad engedni a külső erők belügyekbe való beavatkozását

Külföld, 2021.09.17

Hszi Csin-ping kínai elnök arra szólította fel a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagjait pénteken, hogy ne engedjék a külső erők beavatkozását a régió országainak belügyeibe.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében Hszi úgy fogalmazott: "fenn kell tartanunk a bizalmat saját rendszereinkben, ellen kell állnunk a lekezelő kioktatásnak, és támogatnunk kell az országokat olyan fejlődési utak és kormányzási modellek alkalmazásában, amelyek összeegyeztethetőek saját, nemzeti feltételeikkel".

Hszi mindezt két nappal azután mondta, hogy a brit, az amerikai és az ausztrál kormány bejelentette egy új, háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség létrehozását, egyebek közt azzal a céllal, hogy az ausztrál haditengerészetet nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal szerelje fel az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartására hivatkozva.

Ausztrália és az Egyesült Államok pedig a két ország védelmi és külügyminisztereinek csütörtöki tárgyalásai után közös közleményben érintett több ázsiai témát, például Tajvan, Kína, Hongkong és az ujgurok ügyét.

A Kínával szomszédos Afganisztánról szólva Hszi Csin-ping a beszédében hangsúlyozta, hogy az SCO tagjainak bátorítaniuk kell Afganisztánt egy befogadó politikai keret kialakítására, mérsékelt kül-és belpolitika alkalmazására, valamint a terrorizmus minden formájával szembeni küzdelemre, továbbá a béke, a stabilitás és a fejlődés irányába mutató törekvésre.

A kínai elnök említést tett továbbá a világjárvány elleni közös fellépés fontosságáról, a nemzetközi együttműködés elmélyítését, valamint a védőoltások méltányos elosztását szorgalmazva. Úgy vélekedett, hogy határozottan ki kell állni a koronavírus eredetét célzó vizsgálatok átpolitizálása ellen. Emlékeztetett rá, hogy Kína eddig csaknem 1,2 milliárd dózis vakcinát juttatott a világ több mint száz országának és nemzetközi szervezeteknek, ezzel a világ legnagyobb oltóanyag-szolgáltatója. A tervek szerint az év végéig 2 milliárd dózisra növelik a más országoknak juttatott védőoltás-adagok számát - tette hozzá.

Hszi arról is beszélt, hogy a SCO-tagállamok járvány utáni helyreállását segítendő, Kína továbbra is megosztja majd piaci lehetőségeit, és a tervek szerint 2,3 ezer milliárd dollárra növeli a SCO tagállamaival folytatott kereskedelmének összesített értékét az elkövetkező öt évben. Emellett oktatási és egyéb programok keretében igyekszik majd segítséget nyújtani a többi tagállamnak a szegénység felszámolásához.

A 2001-ben alapított Sanghaji Együttműködési Szervezet tagja Kína mellett India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Oroszország, megfigyelőkként vesz részt továbbá Fehéroroszország, Afganisztán, Irán és Mongólia. A tagállamok vezetőinek találkozójára az idén Tádzsikisztán fővárosában, Dusanbéban került sor, ám a koronavírus-járvány miatt többen videókapcsolaton keresztül vesznek részt az eseményen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!