Kínai elnök: Peking támogatja az ENSZ koronavírus-védőoltásokra vonatkozó célkitűzéseit

Külföld, 2022.02.06

Hszi Csin-ping kínai elnök országa támogatásáról biztosította António Guterres ENSZ-főtitkárt a nemzetközi szervezet azon célkitűzését illetően, hogy az év közepére 70 százalékra növeljék a koronavírus elleni átoltottságot a világ népessége körében.

Hszi szombaton Pekingben folytatott megbeszélést a téli olimpiai játékok miatt a kínai fővárosba látogató ENSZ-főtitkárral a pekingi székhelyű CGTN nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint.

Az elnök az mondta: Kína már teljesítette azon vállalását, hogy 2021-ig kétmilliárd adag Covid-19 elleni védőoltást gyártanak le a világ számára. Ígéretet tett arra, hogy országa növelni fogja a fejlődő országoknak nyújtandó támogatását a járvány elleni küzdelemben.

Támogatásáról biztosította Guterrest az ENSZ munkáját illetően, és kijelentette: Kína a jövőben is hozzájárul a világbéke és a fejlődés fenntartásához. Úgy vélekedett: nincs olyan fejlődési modell, amely minden országban egyaránt működőképes volna, ezért mindenkinek jogában áll a saját népe igényeihez és a számára adott feltételekhez igazodó utat választani.

Guterres gratulált Kínának a téli olimpiai játékok sikeres megnyitójához, hangsúlyozva, hogy rendkívüli eredmény Kína részéről egy ilyen nagyszabású és biztonságos esemény megszervezése. Úgy vélekedett: az olimpiai játékokhoz hasonló események lehetőséget adnak a világnak annak bizonyítására, hogy a különböző országokból származó, különböző nemzetiségű és vallású emberek képesek összefogni és együttműködni.

Az ENSZ-főtitkár méltatta továbbá Kína járványellenes erőfeszítéseit, és köszönetet mondott azért a támogatásért, amelyet Peking az ENSZ kiállásához nyújt a multilateralizmus és az együttműködés mellett. Kifejezte abbéli reményét, hogy Kína a jelenleginél fontosabb szerepet játszik majd a nemzetközi rendszer megújításában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!