Kínai külügy: Észtország nem engedheti meg tajvani iroda megnyitását

Külföld, 2023.11.08

Kína felszólítja Észtországot, hogy tartsa tiszteletben az "egy Kína" elvet és ne engedje meg, hogy Tajvan képviseleti irodát nyisson az országban - közölte szerdán a kínai külügyminisztérium.

Az észt média kedden arról számolt be, hogy Kína észtországi nagykövete Kuo Hsziao-mej az észt-kínai parlamenti csoport elnökével, Toomas Kivimagival folytatott megbeszélésen arra figyelmeztetett, hogy elhagyja az országot, ha Tajvan képviseleti irodát nyit Észtországban.

"Kína felszólítja az észt felet, hogy tartsa magát az "egy Kína" elvhez, tartózkodjon attól, hogy Tajvan bármilyen hivatalos szervezetet hozzon létre, és hatékonyan védje meg a kétoldalú kapcsolatok politikai alapjait" - mondta Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő szerdán.

A tajvani külügyminisztérium a múlt héten közölte, hogy egyelőre tárgyalási szakaszban van az észtországi képviseleti iroda felállítása, és hogy a két fél még nem állapodott meg a kérdésben.

Joseph Wu tajvani külügyminiszter a héten a három balti államban, Észtországban, Litvániában és Lettországban tesz látogatást, melyek közül Tajvan Lettországban és Litvániában már rendelkezik képviselettel.

Kína továbbra is saját területe részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad ellenkezésének a Tajvan függetlenségét támogató bármely lépést illetően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!