Kínai külügyminiszter: a kínai-amerikai kapcsolatok nem definiálhatóak pusztán a versengés mentén

Külföld, 2022.02.22

Vang Ji kínai külügyminiszter kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel telefonon folytatott egyeztetése során úgy vélekedett, hogy a kínai-amerikai kapcsolatok nem definiálhatóak pusztán a versengés mentén, hiszen a két ország között együttműködés is folyik.

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közzétett közlemény szerint Vang elmondta: Washington új csendes-óceáni stratégiájában a térség legjelentősebb kihívásaként említette Kínát, ráadásul Tajvant is megpróbálta beépíteni a stratégiába. A kínai külügyi tárca vezetője szerint ezekkel a lépésekkel Washington rossz jeleket küld Pekingnek. Hozzátette: egyes amerikai tisztségviselők hosszú távú és heves versengést propagálnak Kínával, ám az - vélekedett Vang - nagy valószínűséggel teljes körű konfrontációhoz vezetne. Kína ezért ismételten arra szólítja fel az Egyesült Államokat - mondta -, hogy tegyen konkrét lépéseket Joe Biden amerikai elnök vállalásaival összhangban a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében. Vang Ji hangsúlyozta: Kína készen áll a nézeteltérések kezelésére és a kapcsolatok stabilizálására.

A közlemény szerint Blinken felidézte: Biden már többször is kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem törekszik új hidegháborúra, nem kívánja megváltoztatni Kína rendszerét, ellenzi Tajvan függetlenségét, továbbá nem áll szándékában konfrontáció Kínával.

Az egyeztetés során Blinken gratulált Pekingnek a kínai fővárosban vasárnap zárult téli olimpiai játékok sikeres megrendezéséhez. Washington az ujgurokkal szembeni bánásmóddal kapcsolatos vádakra hivatkozva diplomáciai bojkottot hirdetett a pekingi téli olimpiára vonatkozóan, így azon nem vett részt amerikai diplomáciai küldöttség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!