Kínai külügyminiszter: az Egy övezet, egy út kezdeményezés egy nyitott platform, amelyhez bárki csatlakozhat

Külföld, 2023.10.18

"Teljes sikernek" nevezte az Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulóját ünneplő fórumot Vang Ji kínai külügyminiszter, szerdán este tartott eseményzáró sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető szerint a kezdeményezés mostanra egy nemzetközi együttműködési platform lett, amely a további, csatlakozni kívánó partnerek előtt is nyitva áll.

Vang a tájékoztatón összefoglalta Hszi Csin-pingnek a fórum megnyitóünnepségén elmondott beszédét, amelyben a kínai elnök áttekintette a kezdeményezés elmúlt tíz év alatti sikereit, tapasztalatait, valamint azt az új, nyolcpontos programot, amellyel az elnök új irányokat jelölt ki az együttműködésekben.

Azt mondta, a harmadik fórum a kezdeményezés újabb mérföldköve volt, ahol a résztvevők világossá tették, hogy a barátság, az együttműködés és a fejlődés érdekében csatlakoztak az eseményhez, és mindannyian egyetértettek Hszi állításával, miszerint "az emberiség egy közösség, amelynek közös a jövője, és egyedül a kölcsönösen előnyös együttműködés vezet biztos sikerhez".

"Peking ezért világos és egyértelmű üzenetet küldött a világnak: egységet akarunk, nem megosztottságot; együttműködést, nem pedig konfliktust; nyitottságot, nem pedig elszigeteltséget" - mondta Vang, Hszi beszédét idézve.

"Ez az egység konferenciája, amely tovább szilárdította az Egy övezet, egy út együttműködéssel kapcsolatos konszenzust, tovább gazdagítva az együttműködés eredményeit. Emellett ez a fejlődés konferenciája is, amely tovább rajzolta az együttműködés fényes jövőjét" - tette hozzá.

Újságírók kérdésére válaszolva Vang kijelentette, hogy szívesen látják az Egy övezet, egy út együttműködéshez hasonló más kezdeményezéseket is.

"Bár egyesek azt állítják, hogy a globális infrastruktúra és befektetési partnerség a kínai Egy övezet, egy út ellen irányul, én úgy vélem, ez egy újabb példa arra, hogy megpróbálnak átpolitizálni egy gazdasági kérdést" - mondta Vang.

Hozzáfűzte: a versenynek nem egymás kizárásáról kellene szólnia, hanem arról, hogy segítsék egymást jobbá válni, például globális versenyeket tartva, hogy "ki tud több utat, vasutat, hidat, iskolát, kórházat és sportstadiont építeni az alacsony jövedelmű országoknak".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!