Kínai külügyminiszter: Európának nem kellene félnie a Kínával folytatott együttműködéstől

Külföld, 2023.11.24

Európának nem kellene félnie a Kínával folytatott együttműködéstől a gazdasági verseny miatt, és a két félnek együtt kell működnie a kereskedelmi kapcsolatok megbízhatóságának és stabilitásának növelése érdekében - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter pénteken Pekingben, Catherine Colonna francia külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán.

Hangoztatta, hogy Kína minden országgal normális baráti kapcsolatokra törekszik, így Franciaországgal is.

"Kína álláspontja világos: kitartunk Európa stratégiai autonómiájának támogatása mellett" - hangsúlyozta a kínai külügyminiszter arra a kérdésre válaszolva, hogyan látja Kína és Európa viszonyát.

"Az együttműködésben természetesen lesz verseny, de Európának nem kellene félnie a verseny miatt a Kínával való együttműködéstől" - szögezte le, majd hozzátette, hogy "a legnagyobb kockázat, amitől meg kell szabadulni, az a széles körű politizálás okozta bizonytalanság".

A francia miniszter kínai látogatásának középpontjában a két ország gazdasági kapcsolatai és a polgárok - például diákok és turisták - közötti cserekapcsolatok ösztönzése állt. Az Európai Unió tisztviselői korábban kereskedelmi vizsgálatot sürgettek az olcsó, kínai elektromos járműgyártók ügyében, hogy csökkentsék a Kínától való gazdasági függést és a hatalmas kereskedelmi deficitet. Emmanuel Macron francia elnök az év elején Kínában találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, ahol elmondta, hogy az Európai Uniónak fel kell hagynia a naivitással és egyenlő versenyfeltételeket kellene követelnie az olyan országokkal szemben, mint Kína.

Hszi hétfőn telefonbeszélgetést folytatott Macronnal, és megerősítette, hogy üdvözli a francia cégek kínai befektetéseit.

Colonna pénteken Li Csiang kínai miniszterelnökkel is találkozott, és leszögezte, hogy "valóban elkötelezettek vagyunk a Kínával folytatott párbeszéd mellett".

"A két ország állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és nagyhatalomként globális felelősségünk van abban, hogy választ találjunk a nagy kihívásokra, különösen az éghajlattal, a biológiai sokféleséggel kapcsolatosakra, illetve minden olyan kihívásra, amely enyhítheti a feszültséget a világban" - emelte ki a francia miniszter.

A kínai miniszterelnök is bizakodóan nyilatkozott a kétoldalú kapcsolatokról. "Hszi Csin-ping elnök és Macron elnök stratégiai vezetése alatt Kína és Franciaország kapcsolata az idei év óta minden szempontból egyre jobban és jobban fejlődik" - jelentette ki.

Jövőre lesz a Kína és Franciaország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulója, és Li reményét fejezte ki, hogy ez az év "nagy fejlődést és áttörést hoz majd".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!