Kínai szóvivő: az Egyesült Államoknak nincs joga beleavatkozni a Kína és a Fülöp-szigetek közötti problémákba

Külföld, 2023.10.26

Az Egyesült Államoknak nincs joga beleavatkozni a Kína és a Fülöp-szigetek közötti problémákba - jelentette ki csütörtökön a kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján.

"Az Egyesült Államok nem részese a dél-kínai-tengeri kérdésnek, nincs joga belekeveredni a Kína és a Fülöp-szigetek között felmerülő vitákba" - mondta Mao Ning egy kérdésre válaszolva azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok korábban jelezte: megvédi a Fülöp-szigeteket.

"Az Egyesült Államok ígérete a Fülöp-szigetek védelmére nem sértheti Kína szuverenitását és tengeri érdekeit a Dél-kínai-tengeren; nem segítheti, és nem bátoríthatja a Fülöp-szigetek jogellenes követeléseit" - mondta Mao.

Joe Biden amerikai elnök szerdán a Fehér Házban kijelentette, hogy továbbra is "sziklaszilárd" az Egyesült Államok elkötelezettsége a Fülöp-szigetek védelme mellett, egyúttal azzal vádolta Kínát, hogy "veszélyesen és törvénytelenül" jár el a Dél-kínai-tengeren.

"Bármilyen támadás esetén Fülöp-szigeteki repülőgépek, hajók vagy fegyveres erők ellen az Egyesült Államok a Fülöp-szigetekkel kötött (.) kölcsönös védelmi szerződésre hivatkozva fog eljárni" - mondta Biden az ausztrál miniszterelnökkel tartott megbeszélésén.

Múlt vasárnap a kínai parti őrség közlése szerint egy "kisebb" ütközés történt egyik hajója és egy Fülöp-szigeteki hajó között, miközben a parti őrség jogszerűen megállította a hajót "illegális építőanyagok" szállításának gyanúja miatt.

A mostani incidenst megelőzően augusztus 5-én történt hasonló eset, amikor egy kínai parti őrhajó vízágyút használt egy Fülöp-szigeteki utánpótláshajó ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!