Kissé csökkent a brit munkanélküliség

Gazdaság, 2021.05.18

A legfrissebb adatok szerint kissé csökkent a munkanélküliségi ráta Nagy-Britanniában, de továbbra is több mint háromnegyedmillióval alacsonyabb a fizetett állásokban dolgozó alkalmazotti állomány létszáma, mint a koronavírus-járvány előtt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetése alapján az idei első negyedévben átlagosan 4,8 százalékos volt a bejegyzett állástalanok aránya, 0,8 százalékponttal magasabb, mint a 2019 decembere és 2020 februárja közötti három hónapban, de 0,3 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi negyedik negyedévben.

Az ONS kimutatása szerint az aktív, fizetett alkalmazotti állományban dolgozók száma öt hónapja folyamatosan emelkedik, de még mindig 772 ezerrel kevesebb, mint tavaly februárban, az első korlátozási intézkedések előtti utolsó teljes hónapban.

A statisztikai hivatal kiemelte ugyanakkor azt is, hogy az idei év februárja és áprilisa közötti három hónapban átlagosan 657 ezer olyan betöltetlen állás volt a brit vállalati szektorban, amelyekre a munkáltatók aktívan toboroztak munkaerőt. Ez 128 ezerrel kevesebb, mint tavaly január és március között - vagyis a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó negyedévben -, de 8 százalékkal több, mint az idén januárban zárult előző negyedéves időszakban.

A brit kormány nemrégiben szeptember végéig meghosszabbította azt a bértámogatási rendszert, amelynek alapján a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások miatt munka nélkül maradt, de el nem bocsátott alkalmazottak bérének 80 százalékát a költségvetés folyósítja.

A munkahelyek megőrzését célzó kormányzati program az eredeti tervek szerint április végén lejárt volna, de a pénzügyminisztérium az áprilisban kezdődött új pénzügyi év költségvetési tervezetében e bértámogatási rendszer hatályát további öt hónappal kiterjesztette.

A program alapján az érintett munkavállalók a korlátozások miatt le nem dolgozott munkaórákra járó bérük 80 százalékát kaphatják meg költségvetési folyósítás formájában, de e kötelezettségvállalás legfeljebb havi 2500 fontig (1,1 millió forint) terjed.

Egybehangzó elemzői vélemények szerint e munkahelytámogatási rendszernek van a legnagyobb szerepe abban, hogy a nagy-britanniai munkanélküliség a koronavírus-járvány okozta példátlanul súlyos reálgazdasági veszteségek ellenére sem ugrott meg.

A tavalyi második negyedévben - közvetlenül a 2020 márciusának végén bevezetett első országos zárlat után - 19,5 százalékkal, 2020 egészében átlagosan 9,8 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék (GDP), amely így a 2013-as szintre zuhant vissza.

A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!