Kitelepítéseket rendeltek el Kaliforniában az áradások miatt

Külföld, 2023.01.09

Kitelepítéseket rendeltek el Kalifornia egyes részeiben az államot sújtó áradások miatt, hétfőtől újabb esőt és szélviharokat várnak, Joe Biden elnök veszélyhelyzetet hirdetett.

Gavin Newsom kormányzó a hétfőre várt újabb viharzóna előtti tájékoztatóján arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthonukban. Az állam fővárosa, Sacramento közelében, Wilton városban a korábbi esők nyomán kialakult árvíz miatt kötelező kitelepítés van érvényben. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy addig tegyenek eleget az utasításnak, amíg járhatók az utak.

San Francisco térségében mintegy 13 ezer embert figyelmeztettek arra, hogy árvíz miatt otthonuk elhagyására kényszerülhetnek. Kalifornia közlekedési minisztériuma arra kérte az autósokot, hogy kerüljék el a magasabban fekvő hegyvidéki utakat, miután lezártak egyes útszakaszokat, amelyeket jég és hó tett veszélyessé.

Kalifornia déli részének egyes településein múlt héten kellett kötelező kitelepítést elrendelni a hirtelen lezúduló nagy esők okozta áradásveszély miatt.
Los Angeles környékén hétfőre várnak újabb komoly esőzést, a csapadék egyes részeken elérheti a 200 millimétert.

Az óránként 151 kilométer feletti széllökések villanyvezetékeket szakítottak le, illetve sok helyütt kidőlő fák tépték le a vezetékeket, aminek nyomán százezreknél szünetelt az áramszolgáltatás. Sacramentóban hétfő reggel 36 ezer háztartás volt áram nélkül, vasárnap ez a szám még 350 ezer volt.

A kormányzó kérésére Joe Biden elnök még vasárnap este veszélyhelyzetet hirdetett ki Kaliforniában, ami szövetségi pénzügyi forrásokat tesz elérhetővé az állam hatóságai számára a védekezéshez és károk elhárításához.

Gavin Newsom kormányzó közölte, hogy az elmúlt 10 napban a viharok 12 halálos áldozatot követeltek Kaliforniában. A kormányzó saját hatáskörben már múlt szerdán vészhelyzetet hirdetett, és az állami katasztrófaelhárítás egységeit is a legmagasabb készültségbe helyezte. A meteorológusok az elmúlt évek legkomolyabb viharáról beszélnek.

San Francisco körzetében december 26-a óta 250 milliméter esőt regisztráltak, megdőlt a napi csapadékrekord is. Az állam hegyvidéki keleti részén, a Sierra Nevada hegységben rég nem látott mennyiségű hó hullott, a Keleti-Sierrában az elmúlt két hétben 3 méternyi hó esett.

Állami tisztségviselők még múlt kedden arról számoltak be, hogy a Sierra Nevada hegységben lehullott hó vastagsága rendkívül kedvező, az év elején szokásos átlagos mennyiség 174 százaléka borítja a hegységet. Kalifornia éves vízszükségletének mintegy harmadát biztosítja a hegységben telente lehulló hó. Kalifornia éves óta súlyos szárazsággal küzd, amelyet a mostani esős időszak némileg mérsékel, de a meteorológusok szerint teljesen nem szünteti meg.

Marthy Ralph, a Nyugati Időjárási Központ igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a rég nem látott esőzéseket "légköri folyók" - nagy nedvességtartalmú légtömegek - sorozata okozza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!