Kiutasítják Izraelből a Human Rights Watch jogvédő szervezet helyi vezetőjét

Külföld, 2019.04.16

A jeruzsálemi kerületi bíróság elutasította Omar Sakír, a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet izraeli és palesztin területekért felelős helyi vezetőjének fellebbezését kiutasítása ellen, akinek így két héten belül el kell hagynia az országot - jelentette a Háárec című újság honlapja kedden.

A 2016 óta Izraelben élő, amerikai állampolgár Omar Sakír tartózkodási engedélyét azért vonták be tavaly májusban, mert a hatóságok szerint támogatja az Izrael elleni bojkottmozgalmat. Ügyvédei bejelentették, hogy az elutasítás ellen a legfelsőbb bírósághoz fognak fellebbezni.

Sakír tartózkodási engedélyét Arie Deri belügyminiszter vonta vissza "Izrael-ellenes tevékenység" vádjával. Dery a stratégiai ügyek minisztériuma által elfogadott irányelv alapján döntött, amely szerint kiutasítható, aki, mint Sakír Twitter fiókjával tette, "gyakran továbbadja és megosztja a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű Izrael-ellenes mozgalom üzeneteit".

A kerületi bíróság később felfüggesztette a májusi ítéletet, de nem állította le a jogi eljárást. Sakír a kaliforniai Stanford Egyetemen szerzett jogi doktori diplomával rendelkezik, és úgy véli, hogy az ellene irányuló fellépés része a HRW, és általában az emberi jogi aktivisták elleni szélesebb állami zaklatásnak. Noha hónapokkal ezelőtt megszületett az elsőfokú bírósági döntés Sakír kiutasításáról, de azóta is Izraelben maradt.

Ügyvédje bejelentette, hogy a legfelsőbb bíróságon támadják meg fellebbezésük első fokú elutasítását, amely szerint május elsejéig el kellene hagynia Izraelt. A HWR közölte, hogy nem támogatják az Izrael elleni BDS mozgalmat, tevékenységük kizárólag az 1967-ben megszállt, Jordániától elfoglalt területekre vonatkozik.

"Az izraeli hatóságoknak inkább az emberi jogok súlyos megsértésének megszüntetésére kellene összpontosítaniuk, nem pedig az erről jelentéseket készítő csoportok elhallgattatására" - nyilatkozta Tom Porteou, a Human Rights Watch helyettes programigazgatója.

"A bojkott-aktivistáknak meg kell érteniük, hogy az Izrael és polgárai elleni BDS tevékenységért fizetniük kell. Egy külföldinek sincs joga Izraelben élni, jól érezni magát a nép körében, és közben fellépni a polgárok ellen""- mondta Gilád Erdán belbiztonsági miniszter a döntés után.

Jeruzsálemben 2017-ben törvényt fogadtak el, amely megtiltotta a belépést az országba minden olyan külföldinek, aki tudatosan, nyilvánosan felhívást intéz Izrael bojkottálására, de ezt első alkalommal alkalmazták olyan személlyel szemben, aki már az országban tartózkodik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!