Koalíciós partnere megkérdőjelezi Kurz kancellár cselekvőképességét

Külföld, 2021.10.07

Kétségbe vonta Sebastian Kurz osztrák kancellár cselekvőképességét csütörtökön Werner Kogler zöldpárti alkancellár a Kurz közvetlen környezetében történt házkutatásokra és a kancellárral szembeni korrupciós vádakra hivatkozva.

"Nem térhetünk napirendre a történtek felett, amelyek megkérdőjelezik a kancellár cselekvőképességét" - reagált az előző napi eseményekre írásos nyilatkozatában a koalíciós partner Osztrák Zöld Párt vezetője, aki szerint a vádak válságba sodorták a kormányon lévő néppárti-zöldpárti koalíciót.

Kogler úgy vélte, hogy az Osztrák Néppárt székházában (ÖVP), a pénzügyminisztériumban és a kancellári hivatalban elrendelt házkutatások feltehetően korrupcióra utalnak, és ezzel a történések "új dimenzióba emelkedtek". Az alkancellár szerint efelett nem lehet egyszerűen napirendre térni, és a tényeket maradéktalanul tisztázni kell.

"Biztosítanunk kell a stabilitást és a rendet" - írta Kogler. Ezért ő és Sigrid Maurer frakcióvezető az összes parlamenti párt frakcióvezetőjét tárgyalásra hívja, hogy megvitassák a továbblépés lehetőségeit.

"Közös felelősséggel tartozunk hazánkért. Együtt kell dolgoznunk a stabilitás és a tények tisztázása érdekében, ezért szeretnénk a parlamenti pártok vezetőivel megvitatni, hogyan járjunk el" - áll a nyilatkozatban. Ezen túlmenően az alkancellár Alexander Van der Bellen államfővel is megegyezett egy közeli találkozóról.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) szerdai akciója arra irányult, hogy bizonyítékokat találjon: manipulálta-e az ÖVP az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fizettek-e a megjelentetésükért.

A házkutatások érintettjei Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberei, Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga mellett Sophie Karmasin közvélemény-kutató, az ÖVP által delegált egykori családügyi miniszter, Thomas Schmid, a pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding egykori elnöke (ÖBAG), valamint Wolfgang és Helmuth Fellner, az Österreich Médiacsoport tulajdonosai.

A vád hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása, valamint manipulált közvélemény-kutatási adatok nyilvánosságra hozatala közpénzen. A gyanú szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt.

Kurz az ORF közszolgálati televízió szerda esti adásában határozottan visszautasította a vádakat, hogy ő állt az ügy mögött. Hangsúlyozta, hogy 2016-ban sem pártelnök, sem pénzügyminiszter, sem kancellár nem volt. Közölte: nincs arra utaló bizonyíték, hogy ő érintett volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!