Kocsis Máté: a megbukott brüsszeli energiaszankciós politika következményét minden magyar érzi

Külföld, 2022.11.09

Minden magyar ember "a bőrén érzi", hogy mit jelent Brüsszel elhibázott energiaszankciós politikája, amely megbukott - mondta a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője szerda este Sopronban.

Kocsis Máté a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjáró sorozat rendezvényén, a fórumot megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett: 2014-ben, amikor Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet, az Egyesült Államoktól már érkezett olyan igény Európához, hogy vezessen be energiaszankciókat Oroszországgal szemben.

Akkor Angela Merkel német kancellár "bölcsebb volt annál, mint a mai európai vezetők, akik elkövették ezt a hibát" - mondta.

Hozzátette: miután kitört a háború, ugyan megemelkedtek az energiaárak Európában, de aztán mérséklődtek és eredeti szintjükre csökkentek, majd amikor az Európai Bizottság, "a brüsszeli elit" úgy döntött, hogy kiterjeszti a szankciókat az energiahordozókra, onnantól az első hónapban kétszeresére, majd háromszorosára emelkedtek az energiaárak, ami felpörgette az inflációs folyamatokat.

Kocsis Máté azt hangsúlyozta, hogy a szankciós politika ebben a formájában az európai embereket bünteti, nem Oroszországot, mert Oroszország ez idő alatt 160 milliárd eurónyi (64 808 milliárd forint) bevételre tett szert, többre, mint az azt megelőző teljes évben.

A kormány azért küzd, hogy az Európai Bizottság az energiaszankciókat vonja vissza, változtassa meg - jelentette ki.

A frakcióvezető szerint "becsaptak minket", mert azt ígérték, hogy a szankciók meg fogják állítani az orosz agressziót, de ez nem történt meg.

Azt is ígérték, hogy Oroszországnak nagyobb fájdalmat okoznak majd a szankciók, mint Európának, de ez sem igaz - mondta, hozzátéve, azt is ígérték, hogy a szankciók nem okoznak majd károkat.

"Ehhez képest mindenki, ma már minden háztartás a saját bőrén tapasztalhatja, hogy károkat okoz, ezért egyre dühösebb mindenki" - közölte a politikus.

Kocsi Máté úgy fogalmazott: "Elegünk van az európai szankciókból és követeljük (...) sok millió magyar nemzeti konzultációban való részvételével, hogy vonják vissza ezeket".

"A probléma mindenkit érint, és mint korábban is, csak együtt oldhatjuk meg" - mondta.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Sopron mellett egyéni választókerületének polgármesterei is megszavazták azt a határozatot, amelyben elutasítják a brüsszeli szankciókat.

A kormány célja, hogy ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát. "Ez nem a mi háborúnk", a legfontosabb, hogy mielőbb béke legyen - jelentette ki.

Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP), Sopron polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a város "határozott nemet mondott a brüsszeli elhibázott szankciós politikára" a legutóbbi közgyűlésen, amikor határozati javaslatban támogatták Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármesternek, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének azon kezdeményezését, hogy felhívja az Európai Bizottság figyelmét a szankciók káros következményeire.

A határozati javaslatot az ellenzék nem szavazta meg, ami azt jelenti, hogy az ellenzéki pártok képviselői Sopronban is "az elhibázott brüsszeli szankciós politika folytatása mellett tették le a garast" - mondta a soproni polgármester.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!