Konferenciát tartottak az EU-forrásokból kizárt magyar egyetemekről Hágában

Külföld, 2024.05.15

Konferenciát szervezett Hágában a magyar nagykövetség, az EuroAtlantic Zrt. és a Mathias Corvinus Collegium az EU-forrásokból kizárt magyar egyetemekről szerán.

Az EuroAtlantic Zrt. nemzetközi tanácsadó cég alelnöke szerdán az MTI-nek igazságtalannak és jogalap nélkülinek nevezte a döntést.

Fellegi Áron azt mondta, hogy a döntés nagyon nehéz helyzetbe hozta az érintett magyar egyetemeket, illetve kutatóintézeteket.

A konferencia célja az, hogy a nemzetközi közeg, kiemelten a Benelux-államokban működő felsőoktatási intézmények és vállalatok figyelmét felhívják: a magyar egyetemek továbbra is nyitottak az együttműködésre.

Ösztönözni szeretnék a nemzetközi szereplőket arra, hogy közös projektek kialakításában, határon átnyúló együttműködésekben számítsanak a magyar egyetemekre is - közölte.

Fellegi Áron hozzátette, hogy erről Rómában szerveztek konferenciát április elején, amelynek keretében a Nápolyi Tudományegyetem képviselőivel tárgyaltak a magyar egyetemek finanszírozási és partnerségi lehetőségeiről.

"Nagyon komoly érdeklődés kísérte az eseményt, és már azóta is számos megkeresés érkezett Olaszországból magyar felsőoktatási intézményekhez az együttműködésről" - tette hozzá.

Rodrigo Ballester, a felsőoktatás és a kutatás nemzetköziesítéséért felelős miniszteri biztos szerint "rendkívül igazságtalan" az érintett egyetemek kizárása az uniós programokból.

"Ennek a helyzetnek véget kell vetni. Az Európai Bizottsággal azonban nem számítunk semmiféle megállapodásra a következő hónapokban, mert nemsokára új testületet választanak" - tette hozzá. Ballester szerint a magyar kormány már új ösztöndíjakat vezetett be friss forrásokkal, amelyek a helyébe lépnek az uniós oktatási programoknak, "így a mobilitás és a tudományos együttműködés tovább folytatható."

Levendovszky János, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) tudományos és innovációs rektorhelyettese, a konferencia résztvevője, elmondta, hogy bár a BME nincs kizárva az európai uniós programokból, de szolidaritást vállal az érintett egyetemekkel.

A professzor hozzátette, hogy a szerdai konferencia alkalmat ad a BME európai kapcsolatrendszerének erősítésére, különös tekintettel a Horizont Europe projektekre.

Landeck Dániel hágai magyar nagykövet sajnálatosnak nevezte, hogy mintegy "180 ezer magyar diák politikai okoknál fogva nem tud Európában részt venni" az Erasmus csereprogramokban.

"Ezek a diákok politikai játszma áldozatai lettek, szeretnénk elérni hogy az Európai Unió ne őket ejtse túszul, ne őket károsítsa egy politikai vita miatt" - mondta.

A találkozó panelbeszélgetésén felszólalt Hubertus Ruel a Twente-i Egyetem vezető kutatója is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!