Koreai-félsziget - Mike Pompeo: semmi sem változott a Phenjannal folytatott tárgyalásokat illetően

Külföld, 2019.04.19

Semmi sem változott az Észak-Koreával folytatott tárgyalásokat illetően - fogalmazott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken újságíróknak egy nappal azt követően, hogy egy észak-koreai tisztségviselő közölte: a továbbiakban nem vele akarnak tárgyalni.

Az amerikai diplomácia vezetője a japán külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Washingtonban hangsúlyozta: az Egyesült Államok folytatja diplomáciai erőfeszítéseit Észak-Korea atomfegyver-mentesítése érdekében.

Mint fogalmazott: "semmi nem változott. Továbbra is azon dolgozunk, hogy tárgyaljunk. Változatlanul én vagyok a delegáció vezetője. Nyilvánvalóan Donald Trump elnök a diplomáciai erőfeszítések felelőse, de a csapatot én irányítom".

Mike Pompeo hozzáfűzte azt is, hogy Stephen Biegun, a külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja szintén folytatja munkáját. "Meggyőződésem, hogy valódi esélyünk van Észak-Korea atomfegyver-mentesítésére" - szögezte le a tárcavezető. Újságírói kérdésre válaszolva pedig kifejtette, hogy e cél akkor is elérhető, ha nem oldják fel az Észak-Korea elleni szankciókat. Washington folytatja a nyomásgyakorlást és valamennyi büntetőintézkedést betart, sőt erre kér minden országot - tette hozzá.

Phenjan csütörtökön állt elő azzal a követeléssel, hogy Washingtonban váltsák le Mike Pompeo külügyminisztert mint az észak-koreai nukleáris leszerelési tárgyalások amerikai delegációvezetőjét és helyette egy "kommunikációjában óvatosabb, érettebb" politikust nevezzenek ki főtárgyalónak. A KCNA észak-koreai hírügynökség idézte Kvon Dzsong Gunt, a phenjani külügyminisztérium amerikai ügyekkel foglalkozó részlegének vezetőjét, aki hangoztatta: attól tart, hogy amennyiben változatlanul Pompeo vezeti a tárgyalásokat, "rossz lesz a hangulat és a tárgyalások újra megrekednek".

Kvon Dzsong Gun kijelentése előtt az észak-koreai hírügynökség bejelentette, hogy Phenjan új típusú "taktikai" fegyvert próbált ki. Patrick Shanahan amerikai ügyvezető védelmi miniszter csütörtök este megerősítette az információt, s bár nem kívánt részletekbe bocsátkozni, de tudatta, hogy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát teszteltek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!