Kormányátalakítás Ukrajnában: új minisztereket szavazott meg a parlament

Külföld, 2021.11.04

Az ukrán parlament csütörtöki ülésén megszavazta az új védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov kinevezését. Reznyikov eddig miniszterelnök-helyettes volt, és a megszállt területek reintegrációjáért felelős tárcát vezette.

A kinevezést 273 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Reznyikov Andrij Tarant váltja a poszton, aki 2020. március 4-től töltötte be a védelmi miniszter tisztjét. Lemondását a parlament szerdán hagyta jóvá.

Reznyikov a plenáris ülésen mondott beszédében hangsúlyozta, hogy az erős hadsereg "erőteljes diplomáciai érv az (orosz) megszállókkal folytatott tárgyalásokon". Megjegyezte, ezt nagyon jól tudja, hiszen a háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - minszki összekötő csoportban "több éven át tárgyalt a megszállókkal". Hozzátette, hogy az ukrán lakosság körében a hadsereg intézményében van a legnagyobb bizalom, ugyanakkor az egyes katonákat kellő tisztelet nélkül kezelik, és ezt korrigálni kell.

Felszólalt az ülésen Volodimir Zelenszkij államfő is, aki azt hangsúlyozta, hogy a védelmi miniszternek tekintélyt kell élveznie a katonaság körében.

Az ukrán alkotmány szerint a védelmi és a külügyminiszter személyére az államfő joga javaslatot tenni a parlamentnek, a kormány többi tagjára pedig a miniszterelnöknek.

Reznyikov helyére, miniszterelnök-helyettesnek és a megszállt területek reintegrációjáért felelős tárca vezetőjének a parlament Irina Verescsukot, az elnök mögötti Nép Szolgája nevű kormánypárt eddigi képviselőjét nevezte ki, 260 támogató szavazattal.

Verescsuk újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy miniszterként a Donyec-medencei megszállt területeknek az Ukrajnába történő visszaintegrálásában a "puha erő" elvét fogja alkalmazni. "Mindent meg kell tennünk, hogy az emberek érezzék, államunknak szüksége van rájuk, hogy ők itt az urak, mindegy, hogy Lvivből, vagy Kramatorszkból, Donyeckből vagy Luhanszkból származnak-e, mindannyian ukránok vagyunk. Őszintén remélem, hogy ez a puha erő működni fog. A reintegrációról beszélek, mert a megszállás megszüntetése a hadseregünk dolga, ez pedig egy másik stratégia" - hangoztatta az újonnan kinevezett miniszter.

Úgyszintén támogatta a parlament - 256 szavazattal - Julia Szviridenko kinevezését az első miniszterelnök-helyettesi és gazdasági miniszteri tisztségre. Szviridenko eddig az elnöki hivatal helyettes vezetői posztját töltötte be. Megkapta a támogatást - 237 szavazattal - Pavlo Rjabikin is, aki ezentúl a stratégiai iparágazatokért felelős minisztériumot vezeti. Ő eddig az Állami Vámszolgálat élén állt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!