Koronavírus - Megérkeztek Tyumenybe a Vuhanból evakuált oroszokat szállító katonai gépek

Koronavírus, 2020.02.05

Néhány órás különbséggel megérkezett Tyumenybe szerdán az orosz légierő két, Il-76 MD típusú szállítógépe, fedélzetén 144, Vuhanból kimenekített, zömmel orosz állampolgárságú emberrel.

Az evakuáltakat két hétre egy, a nyugat-szibériai várostól mintegy 30 kilométerre kialakított, dupla kerítéssel körbevett, a nemzeti gárda egységei által őrzött rehabilitációs központban helyezik el.

Hivatalos bejelentések szerint az Oroszországba szállított embereken több vizsgálatot is végeztek, de egyiküknél sem állapítottak meg koronavírus-fertőzést.

Korábbi bejelentés szerint 147 embert terveztek elszállítani a járvány epicentrumából, de végül csak 144-en szálltak fel Vuhanban a járványügyi szakembereket és orvosi felszerelést is szállító katonai gépekre. Túlnyomó többségük orosz állampolgár, de vannak közöttük fehérorosz, kazah, örmény és ukrán állampolgárok is.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerdai közlése szerint Oroszországban továbbra is két olyan - kínai állampolgárságú - személyt tartanak számon, akik 2019-nCoV típusú koronavírussal fertőződtek meg. Betegségük lefolyása enyhe, szervezetükből vakcina kifejlesztéséhez szükséges élő vírust nem sikerült kinyerni.

A fertőzöttek egyikét egyébként éppen abban a Tyumeny megyében azonosították, ahol a Kínából elszállított oroszokat karanténba helyezték.

Oroszország több városából védőmaszkhiányról számoltak be sajtójelentések. A készletek szétkapkodása miatt például Vlagyivosztok az Eho Moszkvi független hangvételű rádióadó szerint nem tudta elküldeni a testvérvárosának, Harbinnak szánt segélyszállítmányt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!