TV műsor

Koszovó visszavonta Interpol-csatlakozási kérelmét

Külföld, 2019.10.15

Koszovó visszavonta csatlakozási kérelmét az Interpol nemzetközi rendőri szervezethez kedden - közölte a szerb és a koszovói sajtó.

Ramush Haradinaj távozó miniszterelnök azt kérte az Interpoltól, hogy halasszák el csatlakozásról történő döntést a jövő évig, jelenleg ugyanis nincs kormánya a nyugat-balkáni kormánynak. A várakozások szerint december végénél előbb nem is állhat fel az új kormány, a koalíciós tárgyalások még folynak.

Az Interpol Santiago de Chilében tartja idei közgyűlését, amelynek napirendjén szerepelt volna Koszovó felvételének a kérdése is.

A szerb belügyminiszter Belgrád diplomáciai győzelmének nevezte, hogy Koszovó visszavonta a jelentkezését. Nebojsa Stefanovic úgy nyilatkozott: Pristina tudomást szerzett arról, hogy az Interpol közgyűlésének legtöbb tagja nem támogatná a jelentkezést, ezért a kérelmet közvetlenül az ülés előtt visszavonták.

Koszovó felvételét a tavalyi közgyűlésen elutasították Belgrád sikeres lobbizásának következtében. Válaszlépésként Pristina százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura, és ezt a lépést azóta sem vonta vissza. A büntetővám bevezetése miatt megrekedt a megbékélést szolgáló párbeszéd Szerbia és Koszovó között. A viszony rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!