Közleményben gratulált az amerikai külügyminisztérium a V4-eknek a harmincéves partnerséghez

Külföld, 2021.02.09

Az Egyesült Államok gratulál Csehországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak és Szlovákiának a visegrádi csoport (V4) harmincéves partnerségéhez - hangsúlyozta keddi közleményében az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Ned Price kiemelte: a NATO-szövetségesekként és az Európai Unió tagállamaiként a V4-országok fontos szerepet játszanak Közép-Európa és a transzatlanti szövetség megerősítésében. "1991-es megalakulása óta a V4 felerősítette a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia közös hangját a fontos regionális kérdésekben." - fogalmazott a szóvivő.

Price példaként említette többek között a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának elősegítését, valamint azt a támogatást, amelyet a Nemzetközi Visegrád Alap programjain keresztül juttatnak el az Európai Unió Keleti partnerség országainak a demokratikus intézmények és a civil társadalom megerősítése céljából.

Ned Price hozzátette: az Egyesült Államok várja a visegrád csoporttal való párbeszédet a közös kihívások kezelésének érdekében, "beleértve a globális járvány elleni küzdelmet és a járványból való kilábalást, a kiber- és energiabiztonság javítását, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, a dezinformáció és a rosszindulatú befolyásolás elleni fellépést, valamint a demokratikus intézmények, a jogállamiság és a független média megerősítését."
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!