Közösségi felelősségvállalásra biztatta Potápi Árpád János államtitkár a MOGYTTE magyar végzőseit

Külföld, 2021.07.28

Az egyéni felelősségvállalás mellett közösségi felelősségvállalásra is biztatta a Marosvásárhelyi Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) magyar tagozatának végzőseit szerdán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A magyar tagozatnak a marosvásárhelyi várban tartott szerdai ballagásán az általános orvosi kar 153, a fogorvostudományi kar 40, a gyógyszerészeti kar 40, valamint az általános orvosi asszisztensi szak 27 sikeresen államvizsgázó diákja tette le a hippokratészi esküt.

Potápi Árpád János beszédében kitért arra, hogy az egyetem magyar tagozatának 260 végzőse gyógyítóként a legnagyobb felelősséget vállalja, hiszen lehet, hogy pályájuk során másodpercek alatt kell emberek életéről dönteniük.

"Arra hívjuk önöket, hogy felelősségvállalásuk terjedjen ki a közösségükre is" - jelentette ki az államtitkár.

Megjegyezte: az orvosok felkészültsége és helytállása tiszteletet érdemel. A tanító és a pap mellett az orvos egy-egy közösség fennmaradásának a harmadik pillére. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a közösségek bonyolult hálózatként működnek, akárcsak az emberi szervezet. Mindkettő akkor működik helyesen, ha a tagok közös célért dolgoznak.

"Magyarország kormánya mindvégig kiállt a MOGYE (Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem - az egyetem korábbi neve) megmaradása mellett, a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés mellett" - jelentette ki. Megemlítette: arra törekszenek, hogy az orvosoknak csakis a legfontosabbra, a gyógyításra kelljen összpontosítaniuk. A Studium-Prospero Alapítványt támogatva 65 olyan lakást építettek fel erdélyi településeken, amelyeket pályakezdő orvosok, művészek foglalhatnak el. E program segíti a friss végzősök erdélyi boldogulását. Tanulmányaik szakmaiságát erősíti az itteni szakkönyvtár is.

Beszédében Nagy Előd rektorhelyettes arra biztatta a végzősöket, hogy hivatásukat műveljék empátiával, bizakodással, töretlen hittel és alázattal. Arra is emlékeztette őket, hogy a marosvásárhelyi egyetem magyar tagozatának az erdélyi magyarság orvosellátását kell biztosítania.

A magyar tanári kar nevében felszólaló Sipos Emese professzor elmondta: olyan orvosokat, gyógyszerészeket próbáltak nevelni, akik az elkövetkező évtizedekben meghatározó értelmiségijei lehetnek az erdélyi társadalomnak. Arra kérte a végzősöket, hogy lehetőségeik szerint keressék szülőföldjükön a boldogulásukat.

A ballagási ünnepséget követően az egyetem vezetői Potápi Árpád János államtitkárral együtt nyitották meg a Miskolczy Dezső Oktatásszervező és Egészség-szakpolitikai Innovációs Központot.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult meg 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók háromnegyedes többségével működnek. Az egyetem élén harmadik rektori mandátumát töltő Leonard Azamfireit tavaly decemberben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) Maros megyei szenátorává választották.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!