Kreml: mindannyian szeretnénk, ha elnyernék büntetésüket a Politkovszkaja-gyilkosság felelősei

Külföld, 2021.10.07

Mindenki szeretné, ha a 15 éve meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságíró halálának felelőseit megbüntetnék - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a sajtó munkatársainak Moszkvában csütörtökön, a bűncselekmény évfordulóján. A további kommentártól elzárkózott.

"Mi nem kommentáljuk és nem is kívánjuk kommentálni a nyomozás munkáját. Köztudott, hogy sok bűncselekményt, különösen a megrendelésre elkövetett bűncselekményeket nagyon nehéz felderíteni, és gyakran sok-sok évbe telik, amíg ezeket felderítik. Természetesen mindannyian azt szeretnénk, ha ennek a bűncselekménynek az elkövetőit és azokat, akik megrendelték, azonosítanák és megbüntetnék" - mondta az elnöki szóvivő.

Anna Politkovszkaja a független Novaja Gazeta című napilap különtudósítójaként bíráló hangnemben írt a Kremlnek a Csecsenföldön és az egész észak-kaukázusi régióban folytatott politikájáról. A 48 éves újságírónőt 2006. október 7-én gyilkolták meg Moszkvában saját otthonának lépcsőházában.

A gyilkosság miatt 2015. május 20-án öt csecsen férfit ítéltek el: Lom-Ali Gajtukajev csecsen bűnbanda-főnököt és három unokatestvérét, Rusztam, Dzsabrail és Ibragim Mahmudovot, valamint Szergej Hadzsikurbanov volt rendőrt. Gajtukajev és Rusztam Mahmudov életfogytiglanit kapott, a többieket 12 és 20 év közötti büntetésre ítélték. Később, bűnrészesség címén, Dmitrij Pavljucsenkov volt rendőrt 11 évre ítélték.

Gajtukajev 2017-ben meghalt a börtönben.

A Politkovszkaja-gyilkosság megrendelőjének személyét azóta sem állapította meg az ügyben folytatott vizsgálat. A megrendelő vagy megrendelők büntethetősége a másfél évtized elteltével elévült.

Az Európai Unió az évforduló alkalmából nyilatkozatban sürgette, hogy Oroszország "nyílt és áttekinthető eljárásban" büntesse meg a felelősöket, és tartsa tiszteletben az emberi jogok terén nemzeti és nemzetközi szinten vállalt kötelezettségeit. Az uniós állásfoglalás rámutatott, hogy a gyilkosság 15. évfordulója olyan időszakban érkezett el, amikor "a független médiára és a civil társadalomra példátlan nyomás nehezedik az orosz kormány részéről".

Politkovszkaja hozzátartozóinak és kollégáinak gyanúja szerint a gyilkosságot politikai indítékból követhették el. A Novaja Gazeta feltételezése szerint a történtek kapcsolatban állhattak Ramzan Kadirov csecsen vezetővel. A lap úgy tudja, hogy Szulim Jamadajev, az egyik befolyásos csecsen klán tagja közölni kívánt valamit a szerkesztőséggel Politkovszkaja meggyilkolásával kapcsolatban, de 2009-ben Dubajban megölték. A fivérével, Rusztammal egy évvel korábban Moszkvában végeztek.

A Jamadajev tervérek a csecsenföldi Vosztok (Kelet) különleges zászlóalj parancsnokai voltak. Egyes feltételezések szerint az újságírónő cikkei megsérthették a klán érdekeit, amiért bosszút álltak rajta.

A Szabadság Rádió orosz szolgálatának híroldala emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Markin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) volt szóvivője többször is kijelentette, hogy Politkovszkaja halálához köze lehet Borisz Berezovszkij néhai oligarchának, aki rossz szemmel nézte az újságírónő tevékenységét. A hozzátartozók és a kollégák azonban abszurdnak nevezték ezt a verziót.

Berezovszkijt 2013-ban holtan találták londoni elővárosi otthonában.

A Novaja Gazetának egyébként hat újságíróját gyilkolták meg a lap 1993-ban történt megalapítása óta. A szerkesztőség honlapján kétórás dokumentumfilmet osztottak meg Politkovszkaja halálának 15. évfordulóján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!