TV műsor

Kreml: Moszkva nem fog belépni egy Peking elleni koalícióba

Külföld, 2020.07.24

Oroszország nem szándékozik belépni egy Kína elleni koalícióba, amelynek létrehozását Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szorgalmazza - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Emlékeztetett rá, hogy Kína Oroszország szövetségese és partnere.

"Szeretném itt felidézni az elnök (Vlagyimir Putyin) arra vonatkozó szavait, hogy Oroszország nem vesz részt valaki ellen irányuló koalíciókban, és nem barátkozik valaki ellenében" - nyilatkozott Peszkov.

Azt hangoztatta, hogy Moszkva csak a jószomszédságot és a kölcsönös előnyöket előmozdító tömörülésekben vesz részt.

Peszkovot azzal kapcsolatban kérdezték meg a média munkatársai, hogy Pompeo csütörtökön javaslatot tett "a demokráciák szövetségének" létrehozására Kínával szemben. Az amerikai diplomácia vezetője nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ebben az ügyben Oroszország támogathatja az Egyesült Államokat.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő emiatt provokációval vádolta meg Washingtont.

"Most a korábbiaknál továbbmentek a kijelentéseikben. Ez már nem pusztán agresszív retorika, amit nem kevésbé agresszív lépések támasztanak alá, ez már egy arra irányuló kísérlet, hogy a nyilvános térben valamilyen módon összeütköztesse Oroszországot és Kínát. Biztosíthatom önöket, hogy ez nem fog nekik sikerülni" - nyilatkozott a szóvivő egy moszkvai orosz-kínai sajtóügyi tanácskozáson.

Zaharova szerint mára Moszkva és Peking vált a tájékoztatási háború fő célpontjává. A szóvivő megengedhetetlennek, valamint a nemzetközi joggal és a diplomácia szabályaival ellenesnek nevezte azokat a nyilatkozatokat, amelyeket a "közös kihívások előtt álló" Oroszországgal és Kínával kapcsolatban nyugati fővárosokban meg szoktak fogalmazni.

Peszkov elnöki szóvivő kifejezte Moszkva nyugtalanságát az Északi Áramlat-2 gázvezetékkel kapcsolatos amerikai szankciók miatt, amelyeket elfogadhatatlannak és törvénytelennek nevezett. Azért beszélt erről, mert az amerikai szenátus elfogadta a 2021-es költségvetés saját változatát, amely büntetőintézkedéseket irányoz elő azokkal szemben, akik hozzájárulnak a vezeték megépítéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!