TV műsor

Kreml: Moszkva továbbra is a minszki megállapodások teljesítését várja el Kijevtől

Külföld, 2019.08.29

Moszkva pozitívan értékeli, hogy Kijev feltételesen szabadlábra helyezte Kirill Visinszkijt, a RIA Novosztyi Ukraina hírportál főszerkesztőjét, de továbbra is konkrét lépéseket vár el az ukrán vezetéstől a délkelet-ukrajnai konfliktus megoldását célzó minszki megállapodások megvalósítása terén - jelentette ki csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Feltétlenül nagy figyelemmel követjük a hatalom újraindítását Ukrajnában. De emlékeztetni szeretném önöket (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) kijelentésére, miszerint csak konkrét tettek, konkrét szavak alapján lehet ítélni. Ki kell várni őket" - mondta Peszkov újságíróknak.

"Vannak konkrét tettek. Például a Visinszkij elengedéséről szóló döntés. Mi ezt üdvözöljük, de várjuk meg a többi tettet is!" - tette hozzá, a Kijev által hazaárulással megvádolt, orosz-ukrán állampolgárságú főszerkesztő ügyéről beszélve.

Mint mondta a kétoldalú kapcsolatok normalizálása érdekében végre kell hajtani a minszki megállapodások rendelkezéseit. Peszkov ugyanakkor kitért annak megválaszolása elől, hogy konkrétabban fogalmazza meg Moszkva Kijevvel szembeni elvárásait.

A minszki megállapodások előírják az ukrán kormányerők és a délkelet-ukrajnai szakadár területek fegyveresei közötti fegyvernyugvást, a nehézfegyvereknek a demarkációs vonaltól való visszavonását, amnesztia kihirdetését, a gazdasági kapcsolatok helyreállítását, valamint Ukrajna alkotmányának a decentralizálást célzó és a Donyec-medence egyes területeinek különleges jogálláshoz vezető reformját.

Vita tárgyát képezi a felek között egyebek között az orosz-ukrán határ nyugati oldalán az ukrán ellenőrzés visszaállítása. Ennek Ukrajna szerint haladéktalanul, Oroszország és a szakadárok szerint viszont csak a Donyec-medencében megtartandó választások után kell megtörténnie.

Peszkov nem kommentálta azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint egy küszöbönálló orosz-ukrán fogolycsere előkészítésének részeként a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található fogolytelepről egy moszkvai börtönbe szállították át az Oroszországban terrorcselekmények szervezése címén 20 évre elítélt Oleh Szencov krími ukrán rendezőt. Az orosz és az ukrán médiában megjelent értesülések szerint a felek 33-33 vagy 35-35 fogva tartott személyt szolgáltathatnak majd vissza a másiknak.

"Nincs mit hozzátennem ezzel a témával kapcsolatban. Ha készen állunk majd erre, tájékoztatni fogjuk önöket. Még egyszer megismételhetem, hogy üdvözöljük a Visinszkij elengedésére vonatkozó döntést. Történtek bizonyos kapcsolatfelvételek, de nincs mit ehhez hozzáfűznöm" - hangoztatta.

A nap folyamán Vlagyimir Putyin telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral, egyebek között megvitatták az ukrajnai rendezésről normadiai felállásban (orosz-ukrán-német-francia részvétellel) megtartandó találkozó kérdését. A csúcsot Emmanuel Macron francia államfő bejelentése szerint szeptemberben készülnek tető alá hozni.

A berlini közlés szerint a német és az orosz vezető egyetértett abban, hogy a négyoldalú csúcstalálkozó elősegítheti a minszki megállapodások valóra váltását. A felek emellett hangsúlyozták, hogy fel kell gyorsítani az orosz-ukrán gáztranzit-megállapodásról szóló tárgyalásokat.

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin fontosnak nevezte normandiai négyek következő csúcstalálkozójának alapos előkészítését, annak érdekében, hogy azon konkrét és pozitív eredményeket lehessen elérni.

Putyin és Merkel telefonos megbeszélésén Ukrajna mellett kitértek még a szíriai és a líbiai rendezés, valamint az iráni nukleáris alku jövőjének kérdéseire is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!