Kreml: Moszkva továbbra is válaszolni fog az amerikai szankciókra

Külföld, 2021.04.19

Oroszország továbbra is válaszolni fog az Egyesült Államok szankcióira a kölcsönösség elve alapján - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Közölte, hogy a Kreml "kategorikusan nem ért egyet" a cseh kormány azon következtetéseivel, hogy az orosz szakszolgálatoknak közük volt a vrbeticei hadianyag-raktárban 2014-ben bekövetkezett robbanáshoz. Prága álláspontját egyúttal "provokatívnak" és "barátságtalannak" minősítette.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva a diplomaták kölcsönös kiutasítását eredményező orosz-cseh konfliktust egy olyan információs kampány eredményének mondta, amely mögött az Egyesült Államok áll. Ezzel szerinte Washington a nyugati országokban felhalmozódott problémákról próbája meg elterelni a figyelmet.

Zaharova azt is bejelentette, hogy a moszkvai cseh nagykövetség, hasonlóan az oroszországi amerikai diplomáciai képviseletekhez, többé nem alkalmazhat orosz állampolgárokat. Közölte, hogy a 18 orosz diplomata Prága általi kiutasítása 62 embert érint, köztük 28 gyereket.

A szóvivő a Pervij Kanal tévécsatornának kommentálta Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter kijelentését, miszerint Moszkva nem fogja felfedni Moszkvának a robbantások ügyében lefolytatott nyomozás mindem részletét. Zaharova szerint ez azt bizonyítja, hogy hamis állításról van szó.

Peszkov egyúttal megerősítette Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőnek azt a kijelentését, miszerint az ellene készülő merénylet téma volt Vlagyimir Putyin és Joe Biden keddi telefonbeszélgetésén. A szóvivő az állítólagos puccskísérletre vonatkozó kérdéseket a biztonsági szolgálatok hatáskörébe utalta.

Elmondta továbbá, hogy a Kreml "sehogyan" sem fogadta az amerikai fenyegetést, miszerint Oroszországnak komoly következményekkel kell szembenéznie, ha Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghalna a börtönben.

A lehetséges következményekkel Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó fenyegette meg Moszkvát a CNN amerikai hírtelevízió vasárnapi műsorában.

Peszkov rámutatott, hogy a Navalnij támogatására orosz városokban a tervek szerint szerdán megtartandó tüntetéseket külföldről szervezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!