Kreml: Putyin rákérdezett Zelenszkijnél a minszki megállapodás betartására

Külföld, 2020.02.14

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyíltan rákérdezett ukrán hivatali partnerénél, Volodimir Zelenszkijnél arra, hogy Kijev hajlandó-e végrehajtani a délkelet-ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat - közölte a Kreml sajtóosztálya pénteken a két vezető között lezajlott telefonbeszélgetésről.

Az orosz elnöki hivatal szerint Putyin a Zelenszkij kezdeményezésére létrejött eszmecsere során hangsúlyozta a minszki megállapodások és a "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - csúcstalálkozóin elfogadott döntések teljes körű és feltétel nélküli végrehajtásának fontosságát.

"Az ukrán vezetés képviselőinek ismert kijelentéseivel kapcsolatban Vlagyimir Putyin egyenesen feltette a kérdést, hogy Kijevnek valóban szándékában áll-e végrehajtani a minszki megállapodásokat" - áll a Kreml közleményében.

Moszkvában Zelenszkij és az ukrán kormány több megnyilvánulását a minszki megállapodások felülvizsgálatára tett kísérletként értelmezik.

A Kreml által kiadott tájékoztatás arról számolt be, hogy Putyin és Zelenszkij áttekintette "az ukrán belső konfliktus" rendezésének több aspektusát, egyebek között a tartós tűzszüneti rendszer fenntartása, a demarkációs vonal mentén történő csapatszétválasztás és az aknamentesítés kérdéseit. A felek kifejezték készségüket a konfliktussal összefüggésben fogva tartott személyek szabadon bocsátására és cseréjére vonatkozó erőfeszítések folytatására.

Az orosz elnöki hivatal szerint emellett orosz részről hangsúlyt kapott a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából, hogy a diadalban a Szovjetunió összes népének szerepe volt, és hogy megengedhetetlen a második világháború eseményeivel kapcsolatos történelmi igazság eltorzítása.

Putyin részvétét fejezte ki amiatt, hogy az oroszországi Pszkov megyében csütörtökön nyolc ukrán állampolgár vesztette életét egy közúti balesetben.

A telefonbeszélgetésről kiadott kijevi tájékoztatás szerint a felek megbeszélésének homlokterében a "normandiai négyek" legutóbbi, 2019. december 9-i párizsi csúcstalálkozóján elért egyezségek teljesítése, valamint egy következő normandiai csúcs lehetősége állt. Moszkvában a következő négyes csúcs megtartását több alkalommal is az eddigi megállapodások ukrán végrehajtásától tették függővé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!