Kreml: súlyos regionális destabilizálódáshoz vezethet a Dnyeszteren túli státus megváltoztatása

Külföld, 2020.11.30

Súlyos regionális destabilizálódáshoz vezethet a Dnyeszteren túli terület státusának megváltoztatása, ebben a témakörben kerülni kell a "hirtelen mozdulatokat" - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov ezt arra a kérdésre válaszolva jelentette ki, hogy milyen körülmények között vonnák ki az orosz békefenntartókat Moldova Dnyeszteren túli területeiről, amelyek lakosságának zöme orosz anyanyelvű.

"Oroszország nagyon fontos feladatot lát el, és nyilvánvaló, hogy a nemzetközi jog szellemén és betűjén nyugvó status quo megváltoztatása komoly destabilizációhoz vezethet. Természetesen arra számítunk, hogy mindez megbeszélések témája lesz, és senki nem tesz hirtelen mozdulatokat" - mondta.

Peszkov arra reagált, hogy Maia Sandu megválasztott moldovai elnök javaslatot tett az orosz operatív hadseregcsoport kivonására - amelynek Dnyeszteren túli állomásoztatásáról, mint mondta, Chisinauval sohasem született megállapodás -, valamint arra, hogy az orosz békefenntartók helyét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) polgári megfigyelői vegyék át.

Peszkov közölte, hogy javaslatával kapcsolatban Sandu előzetesen nem konzultált Moszkvával. Megjegyezte, hogy a leköszönő elnökkel, Igor Dodonnal "jóval konstruktívabb" a párbeszéd. Mint mondta, a Kreml arra számít, hogy az új moldovai vezetésben megvan az igény a kétoldalú kapcsolatok kiegyensúlyozottabb megközelítése, a folytonosság iránt.

"Figyelembe fogjuk venni a hirtelen lépések minden negatív körülményét" - fogalmazott a szóvivő.

Azzal kapcsolatban, hogy Moszkva felvette-e a kapcsolatot Sanduval, a szóvivő azt mondta, hogy a kapcsolattartás a diplomaták révén történik. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin elnök üdvözölte a megválasztott államfőt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!