Kuleba: Ukrajna tervezi a kettős állampolgárság engedélyezését, kivéve Oroszországgal

Külföld, 2021.03.05

Ukrajna liberális kettős állampolgársági politika elfogadását tervezi, de ebből kizárná az általa agresszornak minősített Oroszországot, továbbá korlátozná bizonyos tisztségek betöltését is kettős állampolgárok számára - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteki kijevi tájékoztatóján.

"Dolgozunk a (parlamenti) képviselőkkel a vonatkozó jogszabályi változtatásokon. Van viszont egy kivétel, ez az agresszor állam, amellyel szó sem lehet semmiféle kettős állampolgárságról. Azt tervezzük, hogy megengedjük a kettős állampolgárságot az európai uniós és más baráti országokkal" - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy egy ilyen lépés ukránok millióit fogja egyesíteni szerte a világon, és egyúttal Ukrajna nem fogja zavarni más országok társadalmába való beilleszkedésüket. "Van viszont még egy elem: ha valakinek több útlevele van, van-e joga parlamenti képviselőnek lenni? Lehet-e miniszter? Ez esetben más a politikai hozzáállás, így számos korlátozás lesz a visszaélések megakadályozására. Az ilyen tisztségekben egy ember csak egy országnak, Ukrajnának az állampolgára lehet" - szögezte le a miniszter.

Tavaly Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már benyújtott egy törvényjavaslatot a kettős állampolgárság lehetővé tételéről, ám ezt végül napirendre se tűzte a parlament. A törvényhozás szakértői ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy az alkotmány módosítása nélkül, pusztán törvényi szinten ez a kérdés nem rendezhető - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán elnök csütörtök este viszont rendeletben életbe léptette az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) február 26-án hozott határozatát. Ez előírja, hogy a kormánynak a Központi Választási Bizottsággal (CVK) és az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU) együttműködésben két hónapon belül elemeznie kell az ukrán jogszabályokat a kettős, illetve többes állampolgárságot érintően, és meg kell állapítania: okoz-e jogi kockázatot valamely állami, politikai pozíció betöltése az ország számára az ukránon kívül más állampolgársággal is rendelkező személy esetében. Ezt követően a kormánynak hat hónapon belül törvényjavaslatokat kell a parlament elé terjesztenie mérlegelésre, amelyekben már szerepel, mely politikai tisztségek, állami funkciók, stratégiai intézmények vezetői posztjának betöltése nem megengedett kettős, illetve többes állampolgárok számára, különösen az államtitkokhoz való hozzáférés lehetősége miatt.

A Prjamij hírtelevízió csütörtök esti vitaműsorában egyes elemzők rámutattak arra, nincs kizárva, hogy akár választott helyhatósági képviselői tisztségek is bekerülhetnek ezen tiltott posztok közé, ami érintheti a kárpátaljai magyarokat, akik között vannak kettős állampolgárok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!