Külföldre menekült egy ismert ellenzékieket védő orosz ügyvéd

Külföld, 2021.09.07

Georgiába menekült Ivan Pavlov szentpétervári ügyvéd, aki korábban ismert ellenzékieket és kémkedéssel vádolt személyeket képviselt. Elmeneküléséről ő maga számolt be kedden a Telegram-csatornáján.

Pavlov ellen idén áprilisban büntetőeljárás indult azon a címen, hogy információkat hozott nyilvánosságra a hazaárulással vádolt Ivan Szafronov újságíró ügyében folytatott nyomozásról. Az ügyvédet korlátozták foglalkozása gyakorlásában, egyebek közt abban, hogy használja a kommunikációs eszközöket és hogy kapcsolatba lépjen a Szafronov-ügy tanúival, sőt, magával a vádlottal is.

Pavlov a Komanda 29 (29-es Csapat) nevű jogvédő tömörülés vezetője volt, amely mások mellett az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által létrehozott, idén júniusban szélsőségesnek minősített és betiltott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványt (FBK), valamint a kémkedéssel megvádolt Carina Turcant, az Inter RAO orosz állami energetikai vállalat topmenedzserét és a hazaárulással meggyanúsított Viktor Kurdjavcevet, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézetének számító CNIImas tudományos munkatársát képviselte a bíróságon.

A Komanda 29 nyáron feloszlott, miután az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) elrendelte honlapjának blokkolását a főügyészség követelése alapján. A hatóság ugyanis a csoportot a nemkívánatosnak minősített cseh Spolecnost Svobody Informace (Sajtószabadság Társasága) szervezettel azonosította.

Pavlov a keddi Telegram-bejegyzésében közölte, hogy távozását ideiglenesnek tekinti, az ügyeit folytatni kívánja és vissza kíván térni Oroszországba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!