Külügyi szóvivő: Washington nem használja megtorlásra az orosz diplomaták vízumát

Külföld, 2021.08.03

Washington nem használja Moszkva elleni megtorlásra az orosz diplomaták vízumát - jelentette ki újságíróknak hétfőn Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Price pontatlannak minősítette Anatolij Antonovnak, Oroszország washingtoni nagykövetének megjegyzéseit, mondván, hogy az orosz diplomaták tudták, hogy vízumuk három éven belül lejár, de szabadon kérhetik a meghosszabbítását.

"Az oroszok számára a vízum érvényessége három évre szól, ebben nincs semmi újdonság. Amikor a vízumok lejárnak, ahogy arra számítani lehet, ezek az egyének vagy elhagyják az országot, vagy kérvényezik a meghosszabbítást" - fogalmazott a szóvivő.

Price nyilatkozatában nem vitatta azt a tényt, hogy kéttucat orosz diplomatának el kell hagynia az Egyesült Államokat.

Antonov a National Interest című amerikai folyóiratnak adott nyilatkozatában jelentette ki, hogy szeptember 3-ig 24 orosz diplomatának kell elhagynia az országot vízumának lejárta miatt. Oroszország washingtoni nagykövete nehezményezte, hogy a Biden-kormányzat stabil kétoldalú kapcsolatok kialakításáról szóló szándéknyilatkozatai ellenére tovább fokozódnak az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő diplomatáikkal szemben foganatosított "példátlan szigorítások". A misszióvezető szerint az amerikai fél "kitartó és leleményes" az orosz diplomáciai jelenléttel szembeni fellépésben.

"Megkaptuk annak a 24 diplomatának a listáját, akinek 2021. szeptember 3-ig el kell hagynia az országot. Szinte mindannyian váltás nélkül távoznak, mert Washington hirtelen megszigorította a vízumkiadási eljárást" - fogalmazott Antonov.

A diplomata szerint Washington "kitalált indokkal" utasít ki orosz diplomatákat. Elmondta, hogy az amerikai külügyminisztérium tavaly decemberben egyoldalúan három évben korlátozta az orosz képviseletek személyzetének kiküldetési idejét. Mint mondta, ezt a gyakorlatot tudomása szerint egyetlen más országgal szemben sem alkalmazzák.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!