Kurgant fenyegeti az árvíz Oroszországban

Külföld, 2024.04.17

Oroszországban szerdára 16 ezer fölé emelkedett az elöntött lakóházak száma, a Tobol folyón a gyorsan emelkedő ár Kurgan felé halad - közölték az orosz mentőszolgálatok a TASZSZ- állami hírügynökséggel.

A több mint 300 ezres Kurgan jobb parti részét elöntötte a víz, a lakosokat kitelepítik onnan. Az azonos nevű régióban szükségállapotot vezettek be. A víz 669 házat és több mint 2300 telket öntött el, 25 település maradt áramellátás nélkül.

A régióban több mint 13,5 ezer embert evakuáltak, az átmeneti szállásközpontokban 931 ember, köztük kétszáz gyerek tartózkodik. A Tobol vízszintje Kurgan városban már haladta a 9 métert (a veszélyes érték 8,5 méter). Vagyim Sumkov kormányzó szerint "nagyon nehéz helyzet" alakulhat ki, mert a vízszint 11 méteresre duzzadhat. A régió székhelyén három hidat és több útszakaszt lezártak.

A katasztrófa által leginkább sújtott orenburgi régióban az idei tavaszi áradás minden eddigi rekordot megdöntött. Az árvíz itt több mint 15 ezer lakóházat és 26 hidat öntött el.

Magában az 560 ezres Orenburgban az Ural folyó által elöntött házak száma meghaladta 6,5 ezret, ugyanakkor a folyó apadni kezdett. Orszkban, ahol az ár mintegy 2800 házat öntött el, a helyzet stabilizálódik.

Gyenyisz Paszler, a régió kormányzója közölte, hogy körülbelül 34 ezer ember áram- és 13 ezer lakos gázellátását állították helyre. Az utcákat és a házakat 10 ezer négyzetkilométernyi területen fertőtlenítették.

Az Ural apadása mellett ugyanakkor a Szakmara áradni kezdett és tucatnyi települést fenyeget árvíz Orenburg megyében.

A tyumeni régióban a Tobol és az Isim vízszintje jelentősen meghaladhatja a történelmi maximumot, ezért 35 településről evakuálják az ott élőket. Eddig 435 ember, köztük 100 gyermek kényszerült az otthonát elhagyni.

Tomszkban, ahol viharveszélyt jeleztek előre, a Tom folyón április 18-tól 21-ig magas vízállás várható. Burjátföldön több mint 600 telket öntött el a Szelenga.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, az árvízhelyzetről a kormány tagjaival és az érintett régiók kormányzóval megtartott szerdai online tanácskozáson haladéktalan kárfelmérést sürgetett az infrastruktúra és a lakóépületek helyreállításának mielőbbi megkezdése érdekében. Bejelentette, hogy a víz elvonulása után széleskörű tanácskozást hív össze az elöntött régiók önkormányzati vezetőivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!