Lassult az infláció Oroszországban áprilisban

Külföld, 2021.05.11

Az elemzői várakozásokkal összhangban lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme Oroszországban áprilisban.

Az orosz statisztikai hivatal jelentése szerint havi összevetésben 0,6 százalékkal kúsztak feljebb a fogyasztói árak, míg márciusban 0,7 százalékos, februárban pedig 0,8 százalékos emelkedést mértek.

Éves összehasonlításban 5,5 százalékra lassult az ütem áprilisban, míg az előző hónapban 5,8 százalékot mértek, ami 2016 novembere óta a legerősebb ütem volt.

Elemzők havi szinten 0,6 százalékos, éves összevetésben pedig 5,6 százalékos emelkedésre számítottak.

Az élelmiszerárak 0,75 százalékkal emelkedtek márciushoz képest, míg a nem élelmiszeripari termékek 0,66 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,2 százalékkal drágultak. A benzinárak 0,5 százalékkal nőttek áprilisban, az év első négy hónapjában pedig 3,5 százalékkal.

Az orosz jegybank a legfrissebb, áprilisi előrejelzése szerint arra számít, hogy 4,7-5,2 százalék között alakul 2021-ben az éves infláció, és csak 2022 közepére lassul az ütem a 4 százalékos jegybanki célra.

A jegybank részben az infláció és az inflációs várakozások magas szintje miatt március után áprilisban is kamatot emelt, ráadásul a vártnál is nagyobb mértékben. A monetáris politikai döntésekben illetékes igazgatótanács 50 bázisponttal, 5,00 százalékra húzta fel az alapkamatot a gyenge rubel, a magas infláció és a geopolitikai kockázatok miatt és jelezte, hogy további kamatemelés is jöhet.

A kormány 4,3 százalékos, elemzők pedig 4,6 százalékos éves inflációra számítanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!