Lavrov: fenn kell tartani a dohai amerikai-tálib békemegállapodást

Külföld, 2021.03.18

Moszkva arra hívja fel a Washingtont és a tálib mozgalmat, hogy őrizze meg elkötelezettségét a tavaly decemberben Dohában aláírt békemegállapodás mellett - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az afganisztáni rendezés tető alá hozásán munkálkodó, kibővített "trojka" csütörtöki moszkvai tanácskozásának megnyitóján.

A kibővített "trojka" formátum - Oroszország, Kína és az Egyesült Államok Pakisztánnal kibővült csoportjának - tanácskozása az afgán kormány és a tálibok, valamint India, Irán és Katar képviselőinek részvételével zajlik. A csütörtöki moszkvai fórum egyike annak a három nemzetközi konferenciának, amelynek feladata, hogy előmozdítsa a megfeneklett békefolyamatot az amerikai és a NATO-csapatok afganisztáni kivonásának május 1-i határideje előtt.

Lavrov arra figyelmeztetett, hogy a radikális csoportok - mindenek előtt az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet - megpróbálják pozícióik megerősítésére kihasználni az elhúzódó konfrontációt Afganisztánban. Ez szerinte élteben tartja a kábítószer-kereskedelmet, amely viszonyt a terrorizmus anyagi forrása.

Az orosz tárcavezető elfogadhatatlannak nevezte a tárgyalások elhúzódását a katonai és politikai helyzet folyamatos romlása mellett. Lavrov felajánlotta, hogy Moszkva segít Afganisztánnak megtalálni a fegyveres konfliktusból való kilábalás útját és megteremteni a tartós békét.

Az Egyesült Államok immár két évtizede áll háborúban Afganisztánban, amely a 2001. szeptember 11-i támadások kitervelője, Oszama bin Laden bázisául szolgált a tálibok kormányzása alatt. A konfliktus már csaknem ezer milliárd dollárjába került Washingtonnak, de a militáns iszlamista csoportok, köztük az al-Kaida még mindig erős az országban, ahol az IÁ is megvetette a lábát.

A Moszkvában megkezdett rendezési tanácskozássorozat homlokterében a vérontás beszűntetése és az átmeneti kormány megalakítása áll. Az egyezkedés következő állomása áprilisban Törökországban, majd Bonnban lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!