TV műsor

Lavrov: Koszovó kérdésében veszélyes eltérni a Biztonsági Tanács határozatától

Külföld, 2021.04.16

Oroszország veszélyesnek tartja az ENSZ BT Koszovóra vonatkozó 1244-es határozatától való eltérést - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában fogadta szerb hivatali partnerét, Nikola Selakovicot.

"Kísérleteket észlelünk az 1244-es határozattól való eltérésre. Ez nagyon veszélyes" - mondta Lavrov a Selakoviccsal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az orosz diplomácia vezetője azt is közölte, hogy Oroszország érdekelt a Szerbiával való koordináció erősítésére a nemzetközi színtéren, valamint az olyan európai szervezetekben, mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács, valamint az ENSZ-ben is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1999-ben hozta meg 1244-es határozatát, amely Szerbia részének tekinti Koszovót.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Pristina és Belgrád között uniós közvetítéssel kezdődött párbeszéd a kapcsolatok rendezéséről 2013-ban, jelentős előrelépés azonban nem történt.

Lavrov emlékeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentésére, miszerint azt a rendezési megoldást fogja támogatni, amely Szerbiának is megfelel.

Selakovic kifejezte háláját azért a segítségért, amelyet Oroszország nyújt Szerbia területi épségének megóvásához, valamint a koszovói helyzet rendezéséhez való útkeresésben. Tolmácsolta Aleksandar Vucic szerb elnök Vlagyimir Putyinhoz intézett üdvözletét, és elmondta, hogy az orosz elnököt idén újra Belgrádba várják.

A szerb tárcavezető kijelentette, hogy Belgrád a rá nehezedő erős nyomás ellenére sem fog szankciókat bevezetni Oroszország ellen. Vendéglátója megerősítette, hogy az orosz Szputnyik V vakcina tömeggyártása májusban megkezdődik Szerbiában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!