Lavrov: Szöul csatlakozhat a koreai rendezésére vonatkozó orosz-kínai javaslat továbbfejlesztéséhez

Külföld, 2019.06.17

Dél-Korea meghívást kapott, hogy csatlakozzon a Koreai-félszigeten kialakult helyzet rendezésére irányuló orosz-kínai kezdeményezés továbbfejlesztéséhez - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután hétfőn Moszkvában fogadta dél-koreai hivatali partnerét, Kang Kjung Hvát.

Lavrov elmondta: Kanggal egyetértett abban, hogy a kelet-ázsiai szubrégió problémáit csakis diplomáciai úton, a szembenálló felek egymás felé teendő lépéseinek kidolgozása révén lehet rendezni. Az orosz tárcavezető szerint a 2017-es orosz-kínai "útitervvel" kapcsolatban a felek álláspontjának közelítésére van szükség, figyelembe véve a korábban Szöul által előterjesztett kezdeményezéseket.

A 2017-ben elfogadott orosz-kínai útiterv értelmében Észak-Koreának fel kell hagynia nukleáris és rakétakísérleteivel, cserébe az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok méreteinek csökkentéséért. A terv szerint Phenjannak és Washingtonnak kétoldalú párbeszédet kell kezdenie egymással, majd a tárgyalási folyamatba az összes érintett fél részt venne.

Lavrov szerint vendégével megállapodott arról, hogy hivatalos tárgyalások kezdődnek a szabadkereskedelmi övezetről szóló megállapodás kidolgozásáról. A zóna létrehozásáról Mun Dzse In dél-koreai elnök tavaly júniusi moszkvai látogatása idején született megállapodás.

Kvang elmondta, hogy az év második felében Vlagyivosztokban kétoldalú régióközi együttműködési fórumot rendeznek, és hogy meg fogják ünnepelni a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját. Lavrov bejelentette, hogy 2021-ben Orosz évszakok címmel nagyszabású orosz kulturális évadot rendeznek Dél-Koreában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!