Leállítja drónbeszerzési projektjét a német hadsereg

Külföld, 2020.01.28

Leállítja több milliárd eurós drónbeszerzési projektjét a német hadsereg (Bundeswehr) - jelentették német hírportálok kedden.

A szövetségi parlament (Bundestag) védelempolitikai bizottságának megküldött bizalmas tájékoztatóra hivatkozó jelentés szerint a Bundeswehr légi felderítő képességének fejlesztését szolgáló Pegasus programot át kell alakítani, mert az eredetileg megvásárolni tervezett drón, a Northrop Grumman amerikai konszern Triton nevű járművének fejlesztése várhatóan nem fejeződik be a NATO-nak megígért határidőre, 2025-re, a 2,4 milliárd eurós (800 milliárd forint) kiadást pedig nem lehet finanszírozni.

A Bundeswehrnél másodszor fújtak le drónbeszerzési projektet, amelyben a Northrop Grumman az együttműködő partner. Az első eset 2013-ban volt, akkor a Global Hawk nevű drón - a Triton elődje - német igényeknek megfelelő változatának kifejlesztését állították le, miután elköltöttek már rá nagyjából félmilliárd euró közpénzt. A döntést azzal indokolták, hogy ésszerűtlenül sok pénzbe kerülne olyan állapotba hozni a pilóta nélküli repülőgépet, hogy a siker esélyével próbálkozhassanak az európai és a német repülési engedély beszerzésével. A fő probléma az volt, hogy az amerikai partner a helyi jogszabályoknak megfelelően nem adta ki a jármű teljes tervdokumentációját, amely nélkül viszont nem lehet repülési engedélyt szerezni. Ezért egy sor amerikai gyártású alkatrészt, berendezést ki kellett volna cserélni a már elkészült prototípusban.

A Triton esetében a fejlesztés elhúzódása és a költségek megszaladása miatt állították le a projektet. A Bundestag szakbizottságának küldött tájékoztató szerint alternatív megoldásként azt javasolják, hogy vásároljanak három Global 6000 típusú repülőgépet a Bombardier-től. Ez a típus ugyan úgynevezett business jet, személyszállító gép, amelyet jellemzően üzletemberek használnak, de átalakítva alkalmas katonai felderítő műveletekre, és más nemzetek légiereje is használja ilyen célra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!