Legalább átlagnyugdíjat kapnak ezentúl az egykori cseh ellenzékiek

Külföld, 2024.01.31

Legalább átlagnyugdíjat kapnak ezentúl azok az egykori cseh ellenzékiek, akik a kommunista rendszerben börtönbüntetésük, állásvesztésük vagy kényszerű külföldre távozásuk miatt keveset fizettek be a nyugdíjrendszerbe, s ezért eddig nagyon alacsony volt az öregségi nyugdíjuk. A kormány döntését Petr Pavel államfő szerdán aláírta, s a rendelet így rövidesen életbe léphet - közölte a cseh elnöki iroda.

A problémára, tehát az egykori másként gondolkodók jelentős részének átlagon aluli nyugdíjára a Charta 77 emberi jogi mozgalom egyik alapítója, Jirí Gruntorád tavaly decemberben hívta fel a figyelmet, amikor egyhetes éhségsztrájkot tartott a kormány épülete előtt. Petr Fiala kormányfő akkor ígéretet tett arra, hogy a problémát mihamarabb rendezik.

A munkaügyi és népjóléti minisztérium kimutatásai szerint több száz személyről van szó. A cseh sajtó mintegy 1500 érintettről ír.

Akiknek hivatalos papírjuk van arról, hogy ellenzéki mozgalmakban tevékenykedtek, s ezért üldözték őket, automatikusan megkapják a nyugdíjkiegészítést, a többieknek ezt kérelmezniük kell.

A tárca közlése szerint jelenleg 20 635 korona (330 160 forint) a cseh átlagnyugdíj, s minimálisan ezt az összeget idén tavasztól már minden egykori ellenzéki megkapja. Az államkincstárnak a nyugdíjemelések évi legfeljebb 30 millió koronájába kerülnek majd - jegyezte meg a CTK hírügynökség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!