Lemondott a házelnök a leváltásáról döntő szavazás megrendezése helyett Izraelben

Külföld, 2020.03.25

Lemondott Juli Edelstein, az izraeli parlament, a kneszet elnöke, miután legkésőbb a szerdai plenáris üléséig az utódlásáról szóló szavazás megrendezésére kötelezte az izraeli legfelsőbb bíróság - jelentette a helyi közszolgálati rádió szerdán.

A Likud párthoz tartozó Juli Edelstein hét évig töltötte be a házelnöki tisztséget. Lemondási nyilatkozatában azzal vádolta meg a legfelsőbb bíróságot, hogy egyoldalúan értelmezte a törvényeket, és aláássa a demokrácia intézményét. A házelnök lemondása után berekesztette a kneszet munkáját, és közölte, hogy visszavonulása csak negyvennyolc óra múlva lép életbe, vagyis csak jövő héten lehetséges a szavazás utódjáról.

A tizenkettes kereskedelmi tévé jogi szakértői szerint azonban lemondásával nem tudja megakadályozni a szerdai voksolást, melyre az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb izraeli jogi grémium utasítást adott. Az ellenzéket vezető centrista Kék-fehér párt azonnali szavazást kér arra hivatkozva, hogy a halasztás a bírósági döntés végre nem hajtását jelentené.

Az ügy előzménye, hogy a demokrácia védelmére hivatkozva hétfőn a legfelsőbb bíróság arra utasította Edelsteint, hogy legkésőbb szerdáig tartsa meg a szavazást az új házelnök személyéről.

A március másodikán tartott parlamenti választáson többségbe került - a százhúszból hatvanegy helyet megszerző -, Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel szemben álló pártok a Kék-fehér párt vezetésével több beadványban is szavazást követeltek a parlament elnökének személyéről, ugyanis Edelstein helyett a Kék-fehérhez tartozó Meir Kohent szeretnék házelnöknek. Edelstein azonban vétójogával élve lesöpörte a beadványokat, s ezért a Kék-fehér a legfelsőbb bíróság beavatkozását kérte.

Múlt hét szerdán Edelstein házelnök szavazás nélkül felfüggesztette a parlament munkáját, miután a Kék-fehér és a vele szövetséges pártok nem tudtak megegyezni a parlamenti bizottságok megalakításáról a Netanjahu vezette jobboldali Likuddal és az amögött felsorakozott pártokkal. A nézeteltérés a parlamenti bizottságokat létrehozó egyeztetőbizottság személyi összetétele miatt bontakozott ki.

Izraelben a koronavírus megjelenése miatti egészségügyi válság politikai válsággal társul. Az országot a tavaly áprilisi választások kiírása óta átmeneti kormány vezeti, mert sem a tavaly áprilisban, sem a tavaly szeptemberben tartott választások után nem sikerült kormányt alakítani, ugyanis a Netanjahut támogató és a vele szemben álló erők között patthelyzet alakult ki.

Az idén, március elején rendezett harmadik parlamenti választások után, március tizenhatodikán Reuven Rivlin államelnök Beni Ganzot, a Kék-fehér párt elnökét kérte fel kormányalakításra. Erre huszonnyolc nap áll rendelkezésére, amit az elnök további két héttel esetleg meghosszabbíthat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!