Lemondott a szlovén szociáldemokrata párt elnöke

Külföld, 2020.05.29

Lemondott Dejan Zidan, a legnagyobb szlovén ellenzéki párt, a Szociáldemokraták (SD) elnöke csütörtökön.

Sajtótájékoztatóján közölte, hogy a párt vezetését ideiglenesen Tanja Fajon európai parlamenti képviselő veszi át, akiben Szlovénia lelendő miniszterelnökét látja.

"Megerősítettük a párt támogatottságát, de az szeretném, ha az vezető párttá válna, ezért tennem kellett valamit" - mondta Zidan.

Kiemelte: távozásáról a hétvégén döntött, és erről értesítette a párt vezetését.

"Elmegyek, mert most megfelelő rá az idő. A párt jó helyzetben van" - húzta alá.

Mint mondta, büszke arra, hogy már nem az a kérdés, mint hat évvel ezelőtt, hogy az SD bejut-e parlamentben, fenn tud-e maradni, hanem az, hogy miként váljon vezető párttá.

Dejan Zidan 2008 és 2011 között mezőgazdasági miniszter volt Borut Pahor jelenlegi államfő, akkori miniszterelnök koalíciós kormányában. Az SD vezetését 2014-ben vette át. Azóta több koalíciós kormánynak is tajga volt. Az előző kormányzati időszakban a házelnöki tisztséget töltötte be.

Politikai szakértők szerint Zidanból hiányzott a politikai vezetők karizmatikussága, ezért vezetése alatt a párt nem tudta elfoglalni a balközép pártok között a központi szerepet, valamint kiemelkedő hangsúlyt sem kapott azokba a koalíciókban, amelyekben részt vett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!