Lemondott az osztrák Nemzeti Vagyonkezelő Holding elnöke

Külföld, 2021.06.08

Lemondott kedden Thomas Schmid, az osztrák Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) elnöke.

Az állami holding felügyelőbizottsága egyhangúlag szavazta meg Schmid tisztségének azonnali hatállyal és közös megegyezéssel történő megszűnését, Schmid egyúttal az összes állami érdekeltségű nagyvállalat felügyelőbizottsági tagságából is távozik. A megüresedett elnöki tisztséget ideiglenesen Christine Catasta, az ÖBAG igazgatója veszi át.

A Sebastian Kurz kancellár és Gernot Blümel pénzügyminiszter bizalmasának számító Schmid a körülötte kialakult úgynevezett "chat-botrány" miatt döntött úgy, hogy idő előtt távozik pozíciójából.

Az elsőként napvilágra került "csevegési naplók" tanúsága szerint az üzenetváltások azt a benyomást keltik, hogy az Osztrák Néppártban (ÖVP) már néhány hónappal a független ÖBAG felügyelőbizottság 2019 márciusi személyzeti döntését megelőzően biztosak voltak Schmid jövendőbeli szerepét illetően.

A múlt héten további üzenetváltásokat hozott nyilvánosságra az osztrák sajtó, melyekben Schmid nemcsak munkatársait sértegeti, hanem az egyik közeli kolléganőjének arról panaszkodik, mennyire felháborító, hogy nem kap diplomata útlevelet, és úgy kell utaznia, mint a "csőcseléknek". Ez már az ÖBAG vezetésénél is kiverte a biztosítékot, és Schmid távozását "szükséges lépésnek" ítélték meg.

A holding felügyelőbizottsága keddi közleményében köszönetét fejezte ki Thomas Schmid érdemi munkáját illetően, egyúttal elhatárolódott annak üzenváltásaitól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!