Lemondták a sztrájkot a Koper-Divaca vasútvonalat építő török munkások a sikeres tárgyalásokat követően

Külföld, 2024.02.14

A délnyugat-szlovéniai Koper-Divaca vasútvonalat építő négy török vállalat dolgozói nem lépnek sztrájkba február 15-től, mivel gyakorlatilag minden követelésük teljesült - közölte a szlovén építőipari dolgozók szakszervezete szerdán.

Az aláírt megállapodás 15-18 százalékos béremelést, távolléti díjat, valamint márciusban kifizetendő egyszeri, nettó 150 eurós teljesítménybónuszt tartalmaz.

Az eddig teljesített túlórákat felül fogják vizsgálni, és az esetlegesen szabálytalanságokat azonnal orvosolni fogják. A szakszervezetek és a munkaadók a továbbiakban foglalkozni fognak az egészségügyi, biztonsági és lakhatási feltételek javításával is - olvasható a közleményben.

A Koper-Divaca vasútvonal 27 kilométer hosszú szakaszán épít második vágányt a szlovén Kolektor CPG vállalat és török partnerei, a Yapi Merkezi és az Özaltin, valamint ezek két alvállakozója, az YM Construction és a Yorpol. A munkálatok 2021-ben kezdődtek, és a tervek szerint 2025 végéig tartanak. A vasútvonal teljes szakaszának megépítése 628,3 millió euróba kerül.

A négy török vállalatnál több mint 500 török munkás dolgozik, akik két hónappal ezelőtt alapítottak szakszervezetet, és csatlakoztak a szlovén építőipari dolgozók szakszervezetéhez.

A szakszervezeti szövetség egy hete hirdette meg a sztrájkot, követelve a túlórák kifizetését, valamint 30 százalékos béremelést február 1-jétől.

A Delavska Svetovalnica külföldi munkavállalókat segítő szlovén civil szervezet az elmúlt hónapokban többször figyelmeztetett a munkavállalói jogok megsértésére.

A civil szervezet szerint a munkavállalók a megengedettnél jóval több túlórát vállaltak, munkáltatóik nem fizettek utánuk társadalombiztosítási járulékot, és nem jelentették megfelelően a munkahelyi baleseteket.

A szervezet tavaly ősszel büntetőfeljelentést is tett a Yapi Merkezi és korábbi alvállalkozója, a Türkcan ellen a munkajog megsértése miatt.

A 2TDK nevű vállalat, amely az állami finanszírozású Koper-Divaca vasútvonal építéséért felelős, üdvözölte a sztrájk lemondását. "Örülünk, hogy a tárgyalások sikeresek voltak, és hogy a kölcsönös párbeszéd közös megoldáshoz vezetett" - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!