Lengyel kormányszóvivő: Varsó a WTO-hoz benyújtott panasz visszavonását várja el Kijevtől

Külföld, 2023.10.06

Varsó az ellene a gabonaügy miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) nyújtott ukrán panasz visszavonását, nem pedig az eljárás felfüggesztését várja el - jelentette ki pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

A politikus annak kapcsán nyilatkozott az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak, hogy Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes előző napi sajtónyilatkozata szerint Kijev "szünetelteti" a Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben benyújtott panaszát, mert megkísérel komplex és kompromisszumos megoldást találni az ukrán gabonaexport korlátozására.

Az ukrán miniszterhelyettes nyilatkozata jó, de "a teendő lépések egyikét jelenti" - fogalmazott Müller. Hozzátette: Varsó célja viszont nem a WTO-nál elindított eljárás felfüggesztése, hanem az ukrán panasz visszavonása. Úgy látta: a panasz benyújtásának sem érdemi, sem jogi alapja nem volt.

Kijev lépése nem elegendő ahhoz, hogy a lengyel-ukrán mezőgazdasági kapcsolatok komplex szabályozásáról lehessen tárgyalni - szögezte le a szóvivő. Jelezte: Varsó "következetesen fogja kezelni a gabonát érintő ügyeket", mert ezek negatív módon befolyásolják a lengyel élelmiszerpiacot.

Lengyelország szeptember 16-tól nemzeti hatáskörben valósítja meg az Európai Bizottság által feloldott, az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érintő behozatali tilalmat, egyúttal továbbra is lehetővé teszi a gabonatranzitot a saját területén keresztül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!