Lengyel külügyminiszter: az EU képtelen határozott álláspontot kialakítani a Nyugat-Balkán integrációjáról

Külföld, 2021.05.11

Az Európai Unió (EU) képtelen határozott álláspontot megfogalmazni a Nyugat-Balkán integrációjáról, ezzel megkérdőjelezi saját ambícióit a nemzetközi kapcsolatokban folytatandó hatékony politikára - jelentette ki kedden Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

Az EU képtelen arra, hogy "tényleges, belátható csatlakozási távlatot" teremtsen a nyugat-balkáni országok számára - nyilatkozott Rau a PAP lengyel hírügynökségnek, utalva az uniós tagországok külügyminisztereinek előző napi brüsszeli ülésén elhangzottakra.

Mint beszámolt, egyes tagállamok ragaszkodnak a csatlakozási kritériumok szigorú betartásához, ennek eredményeképpen semelyik nyugat-balkáni ország nem nyitotta meg eddig az integrációs tárgyalások egyik fejezetét sem.

Rau szerint a Nyugat-Balkán "a harmadik, az EU-val versenyző, más értékeket valló és más cselekvési formákat képviselő országok" befolyása alatt áll, az említett "cselekvési formák" pedig "semmiképpen sem küszöbölik ki a nyugat-balkáni országokat gyötrő korrupciót, szervezett bűnözést és társadalmi közömbösséget".

Egyúttal az uniós államok megosztottak a csatlakozást illetően, az integrációs folyamat ezért "vérszegény". Rau úgy látta: különbség van az EU külügyi doktrínája és a valódi politikája között. Mint fogalmazott: az Unió "képtelen megoldani hat szomszédos, kicsi ország csatlakozásának problémáját", ez pedig kétségbe vonja azon ambícióját, hogy "hatással legyen arra, mi történik a világ minden zugában" - fogalmazott.

Annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság részéről felmerült a két élenjárónak tekintett Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási folyamatának különválasztása, Rau aláhúzta: lehetetlen csak Albániával elkezdeni a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat.

Észak-Macedónia társulását tavaly december óta Bulgária akadályozza. Rau szerint e téren nem várható kompromisszum az EU-n belül.

A lengyel diplomácia vezetője javasolta: a nyugat-balkáni országok kapjanak meghívást az Európa jövőjéről szóló, vasárnap megkezdődött, egy éven át tartó konferenciára. "Ez megmutatná, hogy az EU komolyan veszi őket, hogy leendő tagállamokról van szó" - húzta alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!