Időjárás
meteoblue
TV műsor

Lengyel migránsválság - Az EU ideiglenes intézkedéseket javasol a határokon kialakult migrációs helyzet kezelésére

Külföld, 2021.12.01

Az Európai Bizottság szerdán ideiglenes jogi és gyakorlati intézkedésekre tett javaslatot a Fehéroroszországgal közös, lett, litván és lengyel határon kialakult migrációs helyzet kezelésre.

"A javasolt intézkedések lehetővé teszik, hogy e három tagállam "gyorsan és rendezetten" kezelje a vészhelyzetet, az alapvető jogok és a nemzetközi kötelezettségek, köztük a visszaküldés tilalmának teljes tiszteletben tartása mellett" - tájékoztatott a brüsszeli testület.

A bizottság egyik javaslata azt szorgalmazza, hogy ezek a tagállamok az új menedékkérelmek nyilvántartásba vételére engedélyezett időt 10 napról négy hétre, és a kérelem elbírálásának határidejét négy hónapra hosszabbítsák meg. A migránsokat a tagállamok ez idő alatt, határmenti befogadóközpontokban szállásolnák el. A testület emellett megkönnyítené a menedékkérelemre nem jogosult migránsok hazájukba történő visszatérését. Az intézkedések 6 hónapig maradnának hatályban.

Az uniós ügynökségek emellett támogatást nyújtanak a tagállamoknak a menedékkérelmek nyilvántartásba vételében és feldolgozásában, a migránsok átvilágításában. Segítik továbbá a megfelelő befogadási rendszerek kialakítását.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos szerint a bizottság javaslatai az uniós szolidaritást tükrözik.

"Az EU ellátja Lettországot, Litvániát és Lengyelországot szükséges eszközökkel ahhoz, hogy e rendkívüli körülményekre ellenőrzött és gyors módon reagálhassanak, és a jogbiztonság feltételeinek megfelelően intézkedjenek" - jelentette ki Szkínász.

Ylva Johansson belügyi biztos a javaslatokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta: "bár az EU intenzív erőfeszítései gyors eredményeket hoztak, a helyzet továbbra is kényes. Határaink és az emberek védelme érdekében rugalmasságot és támogatást nyújtunk a tagállamoknak, hogy kezelni tudják ezt a vészhelyzetet, anélkül, hogy az emberi jogok sérülnének".

A belügyi biztos arról is beszámolt, hogy a határokat eddig nyolcezer migráns lépte át, ők jelenleg befogadóközpontokban tartózkodnak. "Nem beszélhetünk nagy számokról, sem migrációs válságról, a hangsúlyt a fehérorosz rezsim EU elleni hibrid támadásaira kell helyezni" - tette hozzá.

A bizottság a javaslatokat az Európai Unió működéséről szóló szerződés 78 (3) cikke alapján készítette elő, amely szerint "az érintett tagállamok - a Tanács és a Bizottság javaslata alapján - átmeneti intézkedéseket fogadhatnak el, ha olyan szükséghelyzettel szembesülnek, amelyet harmadik országok állampolgárainak hirtelen beáramlása jellemez".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!