Lengyel migránsválság - Macron szolidaritását fejezte ki a lengyel miniszterelnöknek

Külföld, 2021.11.24

Szolidaritásáról biztosította Emmanuel Macron Lengyelországot a keleti határán kialakult migrációs helyzet miatt. A francia államfő szerdán fogadta hivatalában Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt - közölte a francia elnöki hivatal.

"A köztársasági elnök megerősítette hazája szolidaritását Lengyelországgal a keleti határán kialakult destabilizáció miatt" - olvasható az Elysée-palota közleményében. Emmanuel Macron emlékeztetett arra, hogy "Franciaország kész a helyszínen támogatást nyújtani mindannyiunk biztonságának érdekében, és sürgősnek tartja az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közreműködésének megerősítését a határon tapasztalható humanitárius problémák orvoslására".

A közlemény szerint a francia elnök megerősítette, hogy európai partnereivel együtt továbbra is nyomás alatt kívánja tartani Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt annak érdekében, hogy fejezze be a migránsok felhasználását politikai célokra.

Emmanuel Macron a tájékoztatás szerint annak érdekében is szót emelt lengyel kollégájánál, hogy a határ lengyel oldaláról a média szabadon tudósíthasson.

Az Elysée-palota szerint a két ország vezetője "a jogállamiság lengyelországi helyzetéről is egyeztetett. "A köztársasági elnök emlékeztetett az aggodalmaira e kérdésben, és arra a kérte a lengyel kormányt, hogy találjon olyan megoldást, amely óvja az Európai Unió alapértékeit" - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!