Lengyel migránsválság - Merkel: Németország szolidáris Lengyelországgal

Külföld, 2021.11.25

Németország szolidaritást vállal Lengyelországgal a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs helyzet ügyében - jelentette ki Angela Merkel ügyvezető német kancellár csütörtökön Berlinben a lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után.

Mateusz Morawieckivel tartott tájékoztatóján a kancellár kiemelte, hogy a német kormány álláspontja szerint Lengyelország minden lehetséges lépést megtesz azért, hogy ne mérgesedjék tovább a helyzet az Európai Unió külső határát is jelentő lengyel-fehérorosz határon.

Németország a legteljesebb mértékben szolidáris Lengyelországgal. Ez azt is jelenti, hogy kiáll a fehérorosz vezetés elleni büntetőintézkedések további szigorításáért, ha nem sikerül előrelépni a válság megoldása felé - mondta.

Angela Merkel kiemelte: a német és a lengyel kormány egyetért a "válság természetének" megítélésében, és abban is, hogy miként kell azt megoldani.

Mint mondta, a német megközelítés fontos része, hogy a határozott fellépés mellett a párbeszéd lehetőségét is fenn kell tartani, ezért tárgyalt telefonon Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel két alkalommal is. A német kormány azt is fontosnak tartja, hogy bánjanak emberségesen mindazokkal, akik az Európai Unióba jutás szándékával utaztak a Közel-Keletről Fehéroroszországba.

Mateusz Morawiecki mindenekelőtt az hangsúlyozta, hogy Lengyelország megvédi az Európai Unió külső határát. Ez azt is jelenti, hogy "megvédjük Németországot egy nagy menekülthullámtól" - mondta.

Kiemelte: a közösségnek készen kell állnia arra, hogy bevezessen újabb, köztük kereskedelmi szankciókat is Fehéroroszország ellen, ha ismét elmérgesedik, eszkalálódik a helyzet a határvidéken.

A lengyel-fehérorosz uniós külső határon augusztus óta bontakozott ki migrációs hullám. Az Európai Bizottság szerint a fejlemény összefügg a fehérorosz ellenzéki mozgalmak elleni erőszak miatt a minszki rezsim ellen bevezetett EU-szankciókkal, és államilag finanszírozott embercsempészetet jelent.

Brüsszel ismeretei szerint az EU-ba igyekvők fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok szervezésében jutnak el Fehéroroszországba. A lengyel hatóságok több mint 37 ezer határsértési kísérletet regisztráltak az idén a Fehéroroszországgal közös határon. A kormány tízezernél is több katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!